En insändare, publicerad för ca tre år sedan, som ironiserar över bokstavstrogna tolkningar av Bibel-texter har plötsligt fått spridning på nätet. Bakom insändaren står operasångaren Rickard Söderberg.
Han riktade sin insändare mot de som stod bakom ett upprop mot att införa en välsignelseakt för par av samma kön inom Svenska kyrkan.
Med citat från ett antal absurda förbud i gamla testamentet ställde han ironiska frågor till Yngve Kalin som tagit initiativ till protesten mot välsignelseakten.
Några år senare har nu insändaren börjat spridas på nätet och Rickard Söderberg säger att besöken på hans hemsida slagit i taket. Många har även kontaktat honom per mail. De flesta positivt men även ett antal hotelser har framförts uppger han.
– De anonyma dödshoten via Internet bryr jag mig inte så mycket om, säger Rickard Söderberg. Däremot blir jag faktiskt ledsen av några av de grövre påhoppen på mig som person, bland annat när man kallar mig antisemit. Det här handlar uppenbarligen om människor som väljer att missförstå. För ingen normalt funtad människa kan väl undgå att förstå att detta är humor, och en twist kring det orimliga i organiserade religioners yttersta, bokstavstroende extremister.
Insändaren har en amerikansk förlaga och ironiserar över de förbud och lagar i gamla testamentet som handlar om regler kring att äga slavar, dödsstraff för de som arbetar söndagar, krav på djuroffer, förbud att blanda olika textilier och regler kring ansiktshår. Ironin riktar sig mot hur enstaka förbud i bibeln, som de som tolkats handla om kärlek och sexualitet mellan personer av samma kön, anses vara aktuella av vissa troende medan andra lämnas åt sidan.
Insändaren finns publicerad på Rickard Söderbersg hemsida