I lördags hade Elisabeth Ohlson Wallins utställnings Id:Trans premiär på Dalarnas Museum. Samma morgon publicerades en recension skriven av  konstkritikern Valerie Kyeyune BackströmExpressens kultursida med rubriken ”Tiden har hunnit ikapp Elisabeth Ohlson Wallin”.

I texten kritiserar Kyeyune Backström utställningen för att ”inte vara tillräckligt välarbetat för att bli en hyllning eller ens intressant” samt kallar den ”slapp” och ”slarvig.

”Bara för att en utställning är viktig blir den inte automatiskt bra”, skriver Kyeyune Backström i sin text.

"Skapelsen, där Ohlson Wallin parafraserar Michelangelos fresk, ett förkroppsligande av hennes citat att "transpersoner är Guds gåva till mänskligheten" är, överdriven välmening till trots, ett rysligt konstverk. Som Gud och änglar svävar fyra avklädda människor i en gigantisk livmoder slarvigt konstruerad av några av photoshoppade granatäpplen, där förstorade reklamhallon vajar som svullna äggstockar på himlavalvet" skriver Kyeyune Backström i Expressen.

Fräser tillbaka i nattligt Facebookinlägg

Ohlson Wallin delade recensionen på sin Facebooksida natten till söndag. I den tillhörande texten säger hon att hon ”inte tar en enda bild till som har med hbtq att göra”.

– En mycket ung ”syster” drog kniven i ryggen på mig och drog fem varv. Det gör hemskt ont. Inte bara på mig utan även på de människor runt om i landet som inte bor i huvudstaden och som inte behöver göra sin karriär på andras bekostnad. Jag talar inte till eliten, kommer aldrig att göra det.

– Jag tar inte en enda bild till som har med hbtq eller annan kamp att göra. Det kan 20-åringarna göra nu efter mig, skriver Ohlson Wallin.

Ohlson Wallin skriver i ett sms till QX att hon bröt ihop av trötthet.

– Jag har arbetat med kamp och konst i exakt 20 år och har fått mycket dålig och fin kritik innan. Den här gången gjorde det så ont för den tog på en personlig plan som jag inte varit med om tidigare.

På frågan om hon står fast vid att inte ta någon mer hbtq-bild skriver hon att ”hon jobbar vidare med vanliga uppdrag ett tag nu”.

Kändisarna skriver i kommentarsfältet

Facebook inlägget har snart fått 200 kommentarer och över hundra arga och ledsna reaktions-emojis.

I kommentarsfältet sluter kändisar som bland andra Lisa Nilsson, Rickard Söderberg, Nino Ramsby och Kajsa Ernst upp bakom Ohlson Wallin.

– Texten känns tunn, okunnig och stramt naiv. Fortsätt göra din grej, kommenterar Sören Juvas från HBT-Socialdemokraterna.

– Jag älskar att du reagerar! För sådär känns det. Att inte bli sedd, att dissas – av någon yngre som saknar ens erfarenhet men besitter vår tids privilegium; att vara ung och framåt, skriver artisten Lisa Nilsson.

Inför premiären gjorde QX en intervju Ohlson Wallin om Id:Trans som du kan läsa här!