Efter Danmark är Finland det andra landet i världen som fått rättigheterna att visa den hyllade norska tv-serien på scenen. Något som producenten Christian Sandström är stolt över.
– Jag är verkligen glad att vi fått chansen att göra SKAM på teaterscenen. Från början var det tänkt att jag skulle regissera, nåt jag verkligen sett fram emot, men på grund av att jag även är ansvarig producent skulle det blivit för mycket.
– Det som gläder mig extremt mycket är att kunna göra teater med unga för unga, fortsätter Christian som startat upp projektet De ungas scen där SKAM ingår.

Pjäsen visas på Kulturhuset Martinus i Vanda utanför Helsingfors och det är ett glatt och sammansvetsat gäng jag möter backstage en timme före föreställning.
Från början var det 350 ungdomar som sökte rollerna till produktionen som grundar sej på första säsongen av SKAM. Den där Evas och Jonas kärlekshistoria står i centrum.

Hela processen har varigt ganska smärtfri, säjer Elias Hjelm som tolkar Jonas roll. ­ Efter att vi blivit valda och före repetitionerna började så hade vi alla lärt oss våra repliker så det var enkelt att hitta glöden direkt.

En glöd som även syns på scenen. I SKAMS första säsong och teaterversionen har Jonas bästa kompis Isak ännu inte kommit ut ur skåpet och att han lägger sig i Jonas kärlekshistoria med Eva har inte alls att göra med, som Eva tror, att han är kär i henne.

Jere Hartikainen som spelar Isak menar att många säkert kan känna igen sig i den osäkerhet som Isak har.
– Det handlar ju om att våga erkänna vem man är, både för sig själv och andra.

Elias håller med även om båda tror det är lättare idag än för ett några decennier sedan.
– Jag har kompisar som är både gay, bi och annat, säjer Elias. Varför skulle jag ha något problem med det?

Ja varför skulle man? Och vare sig man sett tv-serien eller inte så är det härligt att se tolkningen av Jonas och Isaks vänskap på scenen. Där Isak ger subtila hintar om vem han är sexuellt även om de inte helt går fram.

Gaychocken i slutet då? SPOILERVARNING: Precis som SKAMs första säsong slutade med Electric six och låten ”Gay Bar” gör pjäsen det. Här med olika gayinternetsidor projicerade i bakgrunden.

Vi får väl hoppas på en teaterversion av säsong tre någon gång. Den där Isaks story berättas.