När Skandinaviens störta filmfestival med hbt-tema avslutades i helgen delades även priser ut i tre kategorier.
Bästa spelfilm utsågs indonesiska Madame X i regi av Lucky Kuswandi till. Bäst dokumentärfilm blev Orchids: My Intersex Adventure i regi av Phoebe Hart från Australien.
Sverige fick ett pris genom kortfilmen En dag på landet av Pella Kågerman och Hugo Lilja. I motiveringen talas om hur filmens sexuella scener måhända chockerar men ”dess provokativa och pornografiska bildspråk hanteras på ett sådant sätt att det fungerar som öppnare och drar in dig i denna välskrivna, smart regisserade multidimentionella berättelse, som undersöker den skiftande dynamiken i kontexten av ett förhållande.” Och hyllningen avslutas: ”briljant skriven, spelad och regisserad”… ”en klar vinnare i kortfilmsklassen”.
MIX-Copenhagens pris heter Lili, uppkallat efter den danske målaren Einar Wegener som 1930 blev den förste att genomföra könskorrigering och så antog namnet Lili Elbe.
Även publiken delade ut ett pris. Det gick till We Were Here, en amerikansk film i regi av David Weissman om hur aids drabbade San Francisco.

Läs även: Svensk kortfilm slår internationellt