Above all this handlar om Fridas liv och hur hon speglar sig i idolerna Whitney Houston och Dolly Parton. Den fokuserar på psykisk (o)hälsa med avstamp i hennes ADHD-diagnos, bisexualitet och livet som artist.

Du sjunger om en del av ditt liv som du sagt att ”du ville fly ifrån”?
– Ja, delen av mitt psyke som jag inte kan kontrollera. Mina depressioner och min impulsivitet. Båda symptom av min ADHD-diagnos. Men som jag kom till insikt om innan jag skrev låten var att jag måste sluta försöka kontrollera mig själv och instället omfamna hela mig. Välja en ny väg i livet helt enkelt.

Hur kom den till?
– Min tjej Sofia Södergård var på NorrlandsOperan i Umeå och repade inför premiären på sin soloföreställning SLICK. Jag satte mig vid pianot och ur mig kom dom första ackorden av All My Life. När jag var klar hade jag gjort vers, refräng och sjungit dom två första meningarna i versen.  Sen fick jag hjälp av Nils-Petter Ankarblom att få in power i den med tonartsbytet och cellon.
Vad handlar din soloföreställning Above all this om?
– Above All This är ett musikaliskt porträtt av min egna resa i musiken, kärleken och livet. Den handlar om mitt liv och hur jag speglar sig i mina idoler Whitney Houston och Dolly Parton med fokus på psykisk (o)hälsa, och med avstamp i min ADHD-diagnos, bisexualitet och livet som artist, jag vill förstå våra komplexa psyken.
Varför är Whitney och Dolly inspirationskällor och idoler?
– Whitney är anledningen till att jag ville bli sångerska, jag hörde Bodyguard-skivan som sjuåring och var fast. Den rösten, inlevelsen och energin. Dollys musik började lyssna på i senare tonåren, men jag hade ju hört om henne hela livet. När jag som 12-åring fick veta att hon hade skrivit I Will Always Love You blev jag så arg. ”Varför hade vi hånat henne? Varför hade alla bara pratat om hennes peruk och bröst?” Jag förstod ingenting. Hon var ju en GENI! Plus att jag trodde att bara killar kunde skriva musik….suck.
Hur ser dina dagar ut just nu?
– Jag skulle ha spelat den lesbiska musikalen LIZZIE på Östgötateatern, men istället har jag varit hemma i Stockholm och repat på min egna soloföreställning. Sjungit, yogat, gått skogspromenader och hängt med min flickvän. Plus att corona-livet är ganska likt sångarlivet, tvätta händerna, fråga hur folk mår innan man kramar dom och sprita händerna så fort någon i sin närhet har symptom. Men just nu sitter jag på tåget ner till Östgötateatern för några dagars repetitioner av Above all this tillsammans med min regissör, Kajsa Isakson, som jag även skrivit manus ihop med och min musikaliskt ansvarige, Nils-Petter Ankarblom, som jag även skrivit musiken ihop med. Jag har självklart en mask på mig och är indränkt i handsprit.

”All My Life” släpptes 24/4 och finns på alla streaming tjänster. Above Allt This spelas 19, 20,21, 22 okt på ÖstgötateaternDatum för Folkteatern i Gävleborg är ännu inte satta.