Jag når Moa på telefon. Det är tidig eftermiddag men redan becksvart i Jokkmokk.
– Jag är van men tycker ändå att det är jobbigt med mörkret, säger hon. Man går ner i en annan energi, förklarar hon.
Moa är same och född och uppvuxen i Malmberget. För drygt två år sedan flyttade hon till Jokkmokk.
– Här gör jag lite allt möjligt, jag har inget fast jobb, men jag läser en del kurser och vikarierar på sameskolans fritids.
Och så skriver hon. I drygt två år har hon skrivit på boken Himlabrand, som redan fått högsta betyg av Bibliotekstjänst. Nu ska den snart släppas.
– Det känns superspännande, roligt och nervöst. Nu ska jag få höra vad folk tycker om det som jag ägnat så mycket tid åt att skapa.
Berätta om Himlabrand.
– Boken handlar om Ánte som är 16 år och renägare. I hans omgivning, i den närmaste familjen, pratar man om homosexualitet som något som inte existerar bland renskötare. Ánte har precis fått känslor för kompisen Erik och funderar nu över sin framtid. Ska han välja sitt yrke och leva upp till familjens förväntningar, eller välja sin rätta identitet? Han är rädd att dessa två inte går att kombinera.
Är det här första gången en ungdomsroman tar upp ämnet gay och same?
– Det finns samiska författare som har tagit upp ämnet på olika sätt, men jag tror att det här är första gången en queer same är huvudperson i en ungdomsroman utgiven i Sverige.
Hur är det att vara gay och same idag?
– Renskötseln är ju tyvärr fortfarande ett mansdominerat yrke med en machokultur, men det råder även en slags tystandskultur bland samer. Det finns en önskan om en stark gemenskap i gruppen och en rädsla för att bryta mot föreställningen om hur samer är eller ska vara. Man ska helst inte sticka ut för mycket. Men jag upplever att man börjar prata mer öppet om att det finns samer som är queer. Framför allt bland yngre, och på sociala medier.
Hur definierar du dig själv?
– Hm, det är en fråga som jag inte riktigt kan eller vill svara på. Till skillnad från Ánte i boken så har jag haft turen att jag aldrig behövt sätta en etikett på mig själv. Mina föräldrar har alltid varit öppensinnade, det har aldrig varit en självklarhet för dem att jag ska ha en pojkvän. Mamma har alltid sagt ”när du skaffar en pojkvän eller en flickvän”. Det tycker jag är väldigt fint.
Vad skulle det få för följder för dig som same om du kom ut som hbtq?
– Jag tror att det är olika från person till person, vilka man har runt sig. Den äldre generationen har ibland lite mindre förståelse. Men i min familj skulle det inte vara något problem.
Känner du själv till renskötare som är gay?
– Jag känner inte till någon i min närhet, men genom sociala medier har jag hittat en del som är öppna med det.
Vem vill du ska läsa Himlabrand?
– Jag har framför allt skrivit den för samiska ungdomar, även om den också kan vara viktig för andra att läsa. Det finns som sagt väldigt få samiska ungdomsböcker över huvud taget.
Finns du själv med i boken?
– Ingen karaktär i boken är jag, men de flesta karaktärer har något av mig i sig.

Beställ/köp boken i QX-shop här!