Sara, berätta om ”Opposites attract”, hur kom den till?
– Jag började måla kvinnor i par för att jag ville fylla ett tomrum. Jag älskade att vara hos mormor och farmor när jag var liten men i deras finrum saknades fotografier av samkönade bröllopspar. Inte tänkte jag på det som barn men i tonåren, när jag ville komma ut, kunde jag tänka att vilken skatt det hade varit för mig om något av bröllopsparen hade varit gay. Fotograferade. Accepterade.
– Som vuxen funderade jag sedan mer på detta med gamla bröllopsbilder och började att skissa kända svenska kvinnor. Jag började teckna bröllopsbilder av till exempel en ung Siw Malmqvist som gifter sig med en ung Lill-Babs. Inte kunde jag då tro att Lill-Babs skulle komma att spela en homosexuell kvinna i Svt:s Bonusfamiljen… Bröllopsteckningarna gjorde jag för mitt privata nöjes skull och det kom senare att föda idén till utställningen ”Opposites attract”.

Runt mitten av 2000-talet blev Sara sjukskriven under en längre period.
– Då började jag måla på stora dukar och skapa min egen värld. Efter att ha gjort min första tavla (”Främling”med Carola och Erykah Badu) fundera jag på att det för mig är odramatiskt med ett lesbiskt motiv, så för att göra de kommande tavlorna mer intressanta lånade jag kända svenska kvinnor och porträtterade dem i en kärleksfull situation där kvinnorna kommer från skilda trosuppfattningar eller politiska inriktningar. Trots deras motsättningar kan de trivas med varandra i en lekfull bild.

Är bilderna gjorda i textil?
– Nja, bilderna är gjorda i akryl på canvas och mönstren som jag gjort i bakgrund och förgrund är med influenser av mormor och farmors textila arbeten, lapptäcken och så vidare. Jag håller Gustav Klimts konstnärskap varmt om hjärtat.

Går din konst att köpa?
– Jag har inte velat sälja den här serien då jag tycker att den gör sig så bra samlad, på till exempel en restaurang. Plötsligt får besökaren en del av min värld samtidigt som hen fikar eller äter. Det sporrar mig mer än att ställa ut på ett galleri. Så nja är svaret på om de kan köpas. Men folk får självklart höra av sig med ett bud så återkommer jag…

”Opposites attract” visas på Farbror Nikos café & galleri
Katarinavägen 19, Stockholm.