Superhjältetidningar har alltid hängt med i vad som händer i vår samtid och snart gifter sig den öppet homosexuella superhjälten Northstar i X-Men. Bekymrade mammor har gått ut och klagat över smutsen i serietidningarna efter att en karaktär i tidningen Archie klivit ut ur garderoben och gift sig. Fast det tog lång tid innan homosexuella superhjältar dök upp. Den första gayhjälten från Marvel Comics var mutanten Northstar som kom ut redan 1992. När mutanten kom ut blev det stora nyheter.


Northstar mutanthjälte från Marvel Comics

Homosexuella superhjältar och seriefigurer är en het fråga just nu i USA. Nu cirkulerar öppet homosexuella Northstar åter igen runt i media. Skälet är att han snart ska gifta sig med sin stora kärlek Kyle i serietidningen Astonishing X-Men#51. Detta är första gången som en karaktär i X-Men gifter sig med en av samma kön. Samtidigt går konkurrenten DC Comics, med superhjältar som Batman, Superman och Wonder Woman, ut och berättar att en av deras ikoniska superhjältar som förut var straight, ska bli återintroducerad som homosexuell. Det hintas om att det är en man. Det är många medier som spekulerar i vem denna hjälte kommer att vara, även svenska kvällstidningen Aftonbladet har tagit notis om detta.
DC Comics har flera gay superhjältar. Starman är en blå alien som varit medlem i superhjältegruppen Justice League, DC Comics största serietidning. Apollo och Midnighter är andra homosexuella hjältar. De är som två versioner av Superman och Batman men bögar. De är mer som antihjältar och drar sig inte från att döda sina fiender. Den nya Batwoman är lesbisk. Öppet homosexuella Bunker är en ung latinoamerikansk kille som figurerar i serietidningen Teen Titans. Just nu porträtteras de homosexuella hjältarna helt ok, men annat var det för några år sedan då många homosexuella karaktärer mördades brutalt.

Bunker hjälte i serietidningen Teen Titans från DC Comics

Det spekuleras mycket i amerikanska medier varför så många homosexuella superhjältar dyker upp just nu. Allt fler läsare skriver att de själva är gay på olika hemsidor för serietidningsälskare. Så det finns en kommersiellt intressant målgrupp. Denna genre har alltid handlat om att dölja sitt verkliga jag, om dubbla identiteter, om att vara en person hemma och en annan ute och om samhällets syn på de som är annorlunda. Exempelvis är X-Men födda annorlunda och därför hatade av mainstreamsamhället. Detta är något som många som inte definierar sig som majoriteten kan relatera till.

En vuxen Kevin Keller, som gifter sig med sin afroamerikanske pojkvän. Denna bild har bland annat retat upp One Million Moms.

En annan gay seriefigur som även dykt upp i amerikansk media är Kevin Keller. Han är polare med Archie, mer känd i Sverige som Acke. Kevin kom ut när en tjej raggade på honom. Detta satte igång moralpanik bland religiösa och andra som gärna drabbas av panik. Nyligen späddes detta på ytterligare när Kevin gifte sig med en kille. I en serietidning som bland annat såldes på leksaksbutiken Toys R Us.
Moraltanterna i gruppen One Million Moms var ursinniga för att barnen kommer att få se två män gifta sig med varandra, och detta i en leksaksbutik av alla ställen. ”This is the last place a parent would expect to be confronted with questions from their children on topics that are too complicated for them to understand”, skrev gruppen på sin hemsida.

Apollo och Midnighter hjältar I serietidningen Stormwatch från DC Comics.

Som svar till detta sa förlaget bakom Archie ”i grund och botten så är staden Riverdale en plats där alla kan känna sig säkra och att de hör hemma. Det spelar ingen roll vilken ras, religion, kön eller sexuell läggning du har”, till serietidningshemsidan Newsarama. Snart kommer alltså DC Comics att avslöja vem deras homosexuella superhjälte är och i juni gifter sig Northstar.
Apollo, Midnighter, Batwoman, Bunker, Northstar, och Kevin Kellers äventyr kan du följa varje månad, serietidningarna går att beställa från bland annat
A Comics Heaven.