Just nu och fram till den 13 april visar Sotheby’s auktionen Contemporary Curated. Skådespelaren Russel Tovey har bjudits in, som tungt konstintresserad, att presentera vårens kurerade auktion och de verk som valts ut. Det är en samling av bland annat konst ur ett queert och gay perspektiv, varav flera kommer från en samlare i London, ”med en fascination för den manliga anatomin”.

Självklart finns här fotokonst av Robert Mapplethorpe och ett mäktigt verk från 2005 av Gilbert and George. En 42 cm hög kruka bemålad av Keith Haring antyder, som det brukar vara med de stora auktionshusen, att prisnivåerna kommer landa riktigt högt. 50 till 70 000 Pund är utropet (mellan 600- 950 000 svenska pengar) och såklart går verken av Banksy och Damien Hirst upp på än mer fantasieggande nivåer.

Ett, kanske, sensationellt inslag i Russel Toveys kurerade auktion är att det för första gången skall klubbas ett verk av den amerikanske konstnären ”Bastille”. Konstnärens riktiga namn var Frank Webber och det var under sin tid i Europa som han målade de enormt detaljrika, och lika enormt perversa, gouacherna, tuscherna och teckningarna. På Sotheby’s är det en gouache från 1982, Les Skatos 2, som värderas till mellan 10 – 15 000 pund (ca 120- 180 000 svenska). Verket publicerades först i svenska Revolt Press specialutgåva av tidningen TOY med Bastilles verk. Revolt Press ägare och redaktör, Michael Holm, var den som först upptäckte Frank Webbers arbete och lyfte fram det i sina S/M och fetisch-tidningar. Under delar av 70-talet var han och hans förlag även de som publicerade Touko Laaksonens, Tom of Finlands, arbeten och det är just med dessa i åtanke som Sotheby’s nu tar fram denna med Laaksonen samtida underground-konstnär från den homosexuella kulturens många historiska gömmor!

På en auktion med en prominent samlares, intresserad av manlig anatomi, kurerad av Russel Tovey finns självklart flera fotografiska verk av Wolfgang Tillmans med. Bläddra igenom katalogen på Sotheby’s och njut av det som visas, inte minst då just nu i Sverige hett omdebatterade Niki de Saint-Phalle.