I veckan plockades visningen av den israeliska filmen ”Mom and Dad, I have something to tell you” i Pride House bort från Stockholm Prides officiella program på nätet.
I Svenska Dagbladet uppmärksammades detta i en artikel där olika former av störningar mot Pridefestivaler runt om i landet togs upp.
Bakom bokningen av programpunkten står förutom regissören även PR-byrån JKL som under dagen skickade ut ett pressmeddelande där Prides agerande kritiserades och Stockholms Kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt uppgav idag att hon tagit kontakt med Pride för att få en uppdatering om den hotbild som skall ha motiverat att programpunkten togs bort. Enligt Sjöstedt skall Kulturhuset, som har det övergripande ansvaret för säkerheten i lokalerna, inte ha noterat något säkerhetshot kring visningen av filmen.
På eftermiddagen meddelar så Stockholm Prides festivalchef att man nu lägger tillbaks filmen i programmet för Pride House med efterföljande seminarium.
‑ Det har hela tiden varit viktigt för Stockholm Pride att den är en del av festivalprogrammet, då det är en film med ett ständigt angeläget ämne, säger festivalchefen Alf Kjeller, i pressmeddelandet.
Samtidigt kritiserar han PR-byrån JKL för att man gått ut offentligt med sin kritik av Pride.
– Eftersom det på senare tid på olika Pride-festivaler i Sverige har skett demonstrationer och aktiviteter i syfte att sabotera festivalerna, har vi fört diskussioner med JKL om hur ”Mom and Dad, I have something to tell you” bäst skulle kunna visas för att kontrollera gästflödet och upprätthålla säkerheten, skriver han i pressmeddelandet och menar att dialogen med JKL inte var slutförd.
Presschefen Niklas Torsell säger till QX att man lyft ut filmen från Pride House program i väntan på att hitta en annan lokal är just Klarabiografen. Orsaken till flytten handlar om att filmen skall ha gjorts av en israel, vilken man bedömde skulle kunna skapa protester.
Filmen ”Mom and Dad, I have something to tell you” är en dokumentärfilm av Assi Azar där han med utgångspunkt från sitt eget komma ut beskriver processen och reaktionerna från familjen.
Filmen var planerad att visas 12.15 i Klarabiografen och återförs nu i programmet den tiden.Komma ut-film stoppad av Pride

Några tidigare störningar av Pridefestivaler:
2003 utsattes Pride för en regelrätt attack från medlemmar i det högerextrema partiet Nationaldemokraterna där en person misshandlades svårt. Attacken ledde till fängelsestraff för några av de inblandade. Vid förra årets Pridefestival trakasserades HOfs (HBT-personer inom försvaret) och Gaypolisernas medverkan av personer som motsätter sig polisen och försvarsmakten. Vid förra årets HBTQ-festival i Göteborg genomfördes en ”folkdomstol” i samband med ett seminarium om hbt-flyktingar där anställda på Migrationsverket ”dömdes” att lämna lokalen. En motsvarande aktion genomfördes även under Stockholm Pride på stora scenen i Kungsträdgården där personal från Migrationsverket uppmanades lämna sitt tält. Vid årets HBTQ-festival i Göteborg valde gaypoliser att inte gå med i paraden efter att året innan blivit bespottade av personer som motsätter sig poliser. I år saboterades även ett seminarium om hur polisen i Västra Götaland arbetar med hatbrott och moderater och folkpartister som gick med i paraden blev utbuade av politiska motståndare.
Även ett antal hatmotiverade misshandelsfall har skett i samband med festivalen genom åren.
Pride har en säkerhetsgrupp som arbetar året om för att bedöma och hantera möjliga hotbilder.
I år kommer en antimuslimsk rörelse att genomföra ett möte i Stockholm samtidigt som Prideparaden hålls. Dessa två arrangemang kommer dock att genomföras i olika delar av stan.