Berätta, vem är Andreas Jonsson för de som inte vet..? 
– Jadu, den här Andreas Jonsson är pastorssonen som växte upp till en stolt bög, tillsammans med Henrik sedan fem år tillbaka och jobbar med mänskliga rättigheter till vardags. När jag inte förbereder turnén som kommer gå av i november så föreläser jag och skriver böcker om allas lika värde, normer och kränkande behandling.

Nu ska du ut med föreställningen ’Det är så synd om mig’, berätta, vad kan vi förvänta oss?
– Det blir en kväll fylld av kärlek, skratt och kanske en och annan tår. Jag vill verkligen ge utrymme för publiken att känna massor. Inom kort firar jag 10 år på scen som föreläsare och jag ville utmana mig själv, så jag satte mig ner och skrev den här föreställningen. En rak, ärlig livsresa där jag kommer visa sidor av mig själv som jag aldrig gjort på en scen tidigare. Det här är den största produktionen som jag varit med och satt upp. Allt från scenuppbyggnad, till manus och regi är så genomarbetat så det kommer bli magiskt.

Och varför är det så synd om dig?
– Haha, ja du. När vi tänker efter så är det ju ganska så synd om oss hela tiden. Först är vi dödshungriga. Sen äter vi för mycket och klagar på att vi hamnar i matkoma. Under de senaste året har jag verkligen rannsakat mig själv – hur påverkas min självbild av att jag ständigt går och säger att det är så synd om mig? Självklart är ju den här rubriken mycket med glimten i ögat, men det ligger ett allvarligt budskap bakom.

Du ska sjunga för första gången sen du var barn också, hur kommer det gå?
– Jag veeet. Jag är supernervös för det. Men det är som jag sa till min kurator ”Jag tror jag mår bra av att få må lite dåligt av den här pressen”. Det är ju en dröm som går i uppfyllelse att få ta tillbaka musiken igen. Men visst är jag nervös.

Vad mer är du rädd för, du skriver att det här är det läskigaste du gjort?
– Det är första gången som jag är arrangör för en turné. Det är alltså jag som bokat lokalerna, hyrt in en sex meter bred och två meter hög LED-skärm som vi bygger scenen runt, och det är jag som betalar hela teamet som jobbar med detta bakom kulisserna. DET är läskigt. Och samtidigt är det bland de roligaste jag gjort.

Hur länge har du gått med den här i tankarna?
– De första skisserna på den här föreställningen skrev jag 2018. Sen rann det mesta ut i sanden och tiden bokades upp med andra föreläsningsuppdrag. Men när mitt jobb sattes på paus under pandemin så fick jag helt plötsligt tid över att jobba fram konceptet på riktigt.

”Det är så synd om mig” har sverigepremiär den 5 november i Stockholm.