Hanna Wikman debuterade 2010 med Lift, en lesbisk road trip-roman som bland annat nominerades till Norrlands litteraturpris. I nya romanen Ditt hjärtas slag hoppar hon tillbaka i tiden och skriver om 1930-talet.

Bokens huvudperson Adrian är en ung skogshuggare i norra Sverige. Han inleder ett förhållande med arbetskamraten Alvar. Samtidigt försöker bolaget som de arbetar åt sänka deras löner. Vad ska skogshuggarna göra? Kan de strejka trots att de hotas med sparken?

Själva kärlekshistorien är fiktiv, men Hanna Wikman har inspirerats av forskning om verkliga samkönade relationer. Hon har också suttit på arkiv för att lära sig mer om hur det var att arbeta i skogen förr i tiden.

Varför ville du skriva om just homosexuella skogshuggare?
– Det började med en fantasi om en släkting till mig. Jag ville skriva om klasskamp och om att vara en ung person som bor i ett litet samhälle och längtar efter allt som finns i världen. Så spirade den här historien och slog rot. Jag längtar alltid efter queer arbetarhistoria.

Hanna Wikman tycker att hbtq-personers historia ofta har osynliggjorts.
– Det fanns nog många gubbar som älskade varandra i skogarna. Men de har kanske inte synts så mycket. Att skriva är ett sätt att utforska. Genom att berätta en påhittad historia om det förflutna kan jag försöka beskriva både hur det var att vara hbtq-person förr och hur det är att vara det nu. Vi behöver berätta våra egna historier gång på gång och minnas varandra tillsammans.

Ditt hjärtas slag utspelar sig i en tid när motsättningarna skärps och högerextremismen växer. Romanens Alvar gör som ett par hundra unga svenska män gjorde i verkligheten – han åker ner som frivillig i spanska inbördeskriget, för att försöka stoppa fascisterna.

Adrian väljer i stället att stanna hemma för att ta hand om sin mor, samt organisera sig fackligt för bättre arbetsvillkor.

– Det finns olika sätt att göra motstånd och arbeta för en bättre värld, konstaterar Hanna Wikman.