Gustav V, aktuell genom SVT-serien En kunglig affär, är inte den första monark som anklagats för att ha lite för roligt med personer av samma kön. Magnus Eriksson, svensk kung 1319–64, fick leva med liknande rykten.

Heliga Birgitta, medeltidskändisen som berättade om gudomliga uppenbarelser och senare blev helgonförklarad, skrev ett argt brev där hon anklagade kungen för att ha ”det fulaste ryktet i riket”, nämligen att bedriva otukt med andra män. (Samkönat sex var visserligen inte förbjudet enligt den svenska medeltida lagen, men enligt kyrkan var det en synd.)

Historien om kung Magnus finns med i Göran Söderströms nya bok En annan kärlek (Carlsson bokförlag) – en tjock tegelsten som går igenom forskning om homosexualitet och könsroller från antiken och fram till i dag.

Här finns till exempel beskrivningar av den homosexuella subkulturen i 1600-talets Portugal och cruisingen i London på 1700-talet. Där fanns så kallade Molly Houses, där män kunde träffa varandra. En polisagent rapporterade om hur han hittade 40–50 män i ett enda hus. De hånglade, dansade och smög i väg med varandra till privata rum. Polisen brukade attackera mötesplatserna för att stoppa den omoraliska verksamheten. 

Forskningsarbetet som har lett fram till En annan kärlek har pågått under lång tid och gjorts på uppdrag av Socialstyrelsen. För Göran Söderström var det viktigt att boken skulle ha ett bredare grepp än bara medeltiden och 1700-talet. 

– Det handlar inte bara om det förflutna. Det är en pågående verklighet som vi måste ha klart för oss. Vi som redan har kommit ut och tycker att vi lever bra glömmer gärna hur jävligt livet kan vara när man är ung, säger han. 

I dag gör polisen inga razzior mot män som hånglar med varandra. I alla fall inte i London. Göran Söderströms bok berättar om hur det under tidigt 1900-tal uppstod organisationer som arbetade för att få bort förbud mot samkönade relationer. Under 1970-talet växte sig organisationerna starka, inte minst i USA. 

De rättigheter som vi har i dag har vi inte fått gratis, utan tack vare att människor har kämpat för dem. Men det finns mycket kvar att göra, även i de länder där homosexualitet är avkriminaliserat sedan länge. 

– I det ärkekatolska Irland kan regeringschefen vara öppet homosexuell. Det är en enorm förändring. Samtidigt finns det många unga homosexuella killar som begår självmord för att de blir illa behandlade i skolan. Det händer även i länder där bögar och lesbiska annars kan leva normalt, säger Göran Söderström.