I serbiska/kroatiska Paraden kämpar bröllopsplaneraren Mirko för att genomföra Belgrads första Prideparad. När han varken får stöd av sin egen pojkvän eller den korrumperade polisen så slår han sina påsar ihop med stans största gangster, som är både homofob och farlig. Srdjan Dragojevics senaste film känns extra viktig då serbiska myndigheter ju stoppat årets prideparad.




Brittiska My brother the devil har vunnit priser både i Sundance och i Berlin. Den handlar om två bröder med egyptiskt ursprung som lever ett tufft liv i östra London. När Mo får reda på att hans storebror och förebild Rashid är gay, måste han först brottas med sina egna fördomar innan han skyddar Rashid från de allt annat än accepterande gängen i området. Filmen är brittiskegyptiska Sally El Hosainis debutfilm och blivande storstjärnan James Floyd spelar Rashid.



Beyond the walls är ett fransk-belgiskt kärleksdrama på temat kärlek, separation och återseende. Filmen handlar om den unga pianisten Paolo som faller för basisten Ilir. Paolo lämnar allt för att vara med Ilir men samma dag som de lovar varandra evig kärlek så drar Ilir från stan och lämnar Paolo. Han klara helt enkelt inte tvåsamaheten. Filmen handlar om två män men har inte homosexualiteten som tema, utan snarare hur det är för två personer, oavsett kön, att mötas och hantera kärleken. David Lamberts regidebut är en film som inte är helt olik hyllade Weekend.



Love me not från Hong Kong är en film om barndomsvännerna Aggie och Dennis, flata respektive bög. När de flyttar ihop bler gränserna för deras relation allt suddigare och de måste ställa sig frågor om deras relation som de aldrig ställts inför tidigare.


Vito Russo

Hyllade dokumentären Vito handlar om Vito Russo, en hbtq-aktivist och känd för analyser av representationen av homosexuella på film. Den här färska HBO-producerade dokumentären visar Vitos tjugo år långa kamp för lika rättigheter och protester mot Ronald Reagans vägran att försöka finna ett botemedel mot AIDS.
I filmen Noor har Shafiq som levt som kvinna i många år i ett pakistanskt transgenderområde, bestämt sig för att leva som man. Det visar sig bli väldigt komplicerat. Pakistansk film från 2012.
När det gäller filmer som inte har HBT-tema men som verkar oerhört bra så vill vi också tipsa om skräckisarna Citadel och Sinister, kolla in trailers för dessa och ni fattar varför. Hyllade Nicole Kidman-dramat The Paperboy och Oscarstippade Beasts of The Southern Wild om en liten tjej som lever i misär i amerikanska södern, men skapar sin egen fantasivärld med mystiska varelser, har också Sverigepremiär under festivalen. Liksom amerikanska Compliance, som handlar om en ung tjej som blir falskt anklagad för stöld på sin arbetsplats.
Så, sätt igång att boka in er filmfest i november!

Artikeln publicerades i QX november. Ladd ner tidningen som PDF här