Förra veckan hade säsong två av Bögbibblan premiär. En podcast om queer litteratur i alla dess färger som gästas av kännigendisar från regnbågscommunityt och olika experter. Bakom podden hittar vi psykologen Milla och litteraturvetaren Makz. Två kompisar som gjort gemensamma projekt till en vana med klubbfix och festivalbestyr i bagaget.

Var kommer er kärlek till litteraturen ifrån?
Milla: Jag har alltid tyckt om att läsa, jag är så nyfiken på det som händer inom människor men också på världen och att läsa är som att få en guldbiljett in i en annan människa. Sen njuter jag av språk också, blir lycklig av snygga formuleringar, när en författare lyckats skildra något man själv kanske upplevt men inte lyckats sätta ord på. 
Makz: Jag gillar berättelser generellt. När jag var liten tyckte jag om eskapism men nu gillar jag mest att ta del av berättelser som på ett eller annat sätt knyter an till utanförskap, mellanförskap, att upptäcka sig själv och texter som gör att det skaver lite i själen. Litteratur är härligt eftersom det ger mig tid att försjunka i en berättelses detaljer på ett sätt som inte många andra medier gör. 
Det var säsongspremiär för Bögbibblan förra veckan, Vad ska ni ta med lyssnarna på den här gången? 
– Den här säsongen utgår vi från olika teman, som den queera staden, queer arbetarlitteratur och queer exil. Vi belyser temana från olika perspektiv, men med avstamp i litteraturen. Vi har bjudit in massa gäster, författare, forskare, bokhandlare och läsare och vi hoppas att man ska få syn på något på ett nytt sätt, få en ny tanke eller en fråga till sig själv. Våra gäster är riktigt kul så vi hoppas man känner sig underhållen också. 
Om man bara har det i sig att läsa en bok. Vilken ska man välja då?
Milla: Åh, svårt att välja en! Jag begränsar mitt urval till det vi läst för podden och då skulle jag säga Johan Hiltons Orlando och Ocean Vuongs En stund är vi vackra på jorden
Makz: Det är omöjligt att välja en så här är tre av mina favoriter: Khaled Alesmaels En port till havet: brev från arabiska bögar, Amwaeke Emezis Freshwater och Heinz Hegers Männen med rosa triangel.
Läs mer om Bögbibblan här och lyssna där poddar finns!