RFSL:s reklamfilm handlar om två tonårsgrabbar som är kära, men ena grabben vågar inte visa sin kärlek öppet. Reklamfilmen bygger på en dramatisk scen, tagen ur Roy Anderssons långfilm En Kärlekshistoria. Skillnaden är att det är två killar i Maria Erikssons film, och inte en kille och en tjej.
Hur var det att göra en film åt RFSL?
– Det kändes viktigt att uppmärksamma att kärlek känns likadant, oavsett hur paret ser ut, och att man inte ska känna skuld. Men jag blev förvånad när några av de jag önskade provfilma inte ville spela homo. Vissa föräldrar motsatte sig också det.

Eftersom de som castades var minderåriga behövde Maria ringa deras föräldrar och be om lov för att få provfilma dem. Några föräldrar tyckte inte att det var en bra idé att deras barn skulle spela homo på film. De var rädda för hur folk skulle reagera.
– Jag visste inte att det fortfarande fanns en sån trångsynthet. Jag trodde att vi hade kommit längre. Men när jag upptäckte det så kändes det ännu viktigare att göra en riktigt bra film för RFSL.
Men tilläggas ska också att de allra flesta som hon ringde faktiskt ville komma och provfilma och tycker att det är viktigt och bra att föra fram filmens budskap. Filmen har fått fin respons.
– Folk säger att den visar kärlek på ett vackert och ärligt sätt.

Vad vill du förmedla med filmen?
– Att alla längtar efter kärlek och närhet. Och när man är i tonåren är allt så skört. Det är en känslig ålder, som påverkar hur man är i relationer när man blir äldre.
Hur har din tonår påverkat dig?
– Nu vet jag inte hur privat jag ska bli … Men när jag var i tonåren var jag väldigt rädd för att visa mina känslor för den jag var kär i. Och det är väl fortfarande lite så. Jag kommer ihåg att jag längtade väldigt mycket efter kärlek, men jag var så rädd för att få ett nej. Jag gick på någon nit också, som alla andra gör, och det har gjort mig lite försiktig. Jag har blivit försiktig med att blotta mig själv i kärlek.

Du har oftast kärlekstema i dina filmer. Hur kommer det sig?
– Jag har faktiskt inte reflekterat över det … (Tystnad, Maria tänker efter). Kärlek är något jag alltid längtar efter och det är ett ämne som berör mig och därför har det nog blivit så. Jag vill föra fram en känsla av närhet och intimitet.

Både Adam Lundgren och Adam Pålsson, från Torka aldrig tårar utan handskar, har varit med i dina filmer, men de spelade inte i samma film …
– Jag har alltid förstått att det kommer att gå bra för dem och jag har faktiskt även tänkt att det skulle vara roligt att se dem spela i samma film. De är två helt fantastiska personer och skådespelare. De är orädda och ger mycket av sig själva. De har något speciellt.
På din hemsida står det att du inspireras av Fucking Åmål. Varför?
– Det är en av de absolut bästa filmerna som någonsin gjorts. Porträttet är ärligt, storyn är bra och den är rolig. Jag har sett den flera gånger.
Maria Eriksson är även aktuell med sin senaste film Annalyn, som handlar om Agnes som blir kär i sin pappas flickvän.