Mitt inre kön – en kortfilm om könskorrigering

Ciprian Gorga har under tre år följt André och hans resa från kvinna till man, i vardagen, med vännerna och på sjukhuset. Med filmen vill de tillsammans upplysa och förklara vad egentligen en könskorrigering innebär.
– Det finns en väldig okunskap på det här området. Vi vill med det här projektet försöka nå ut till bland annat skolor och framförallt vården där okunskapen är stor, säger Ciprian och fortsätter.
– Filmen är en del i ett projekt. Det kommer komma en bok i maj och sedan föreläsningar och en fotoutställning.

Sommaren 2011, André rakas sig för första gången.

Ciprian Gorga är frilandsfotograf och utbildad på högskolan Fotografi och Film i Göteborg. Han började följa André för ett fotoreportag och tänkte att han ville dokumentera hela processen.
– När jag först kom på idén tog jag kontakt med patientföreningen Benjamin, en förening för transsexuella och f.d transexuella, i Göteborg. Via dem fick jag kontakt med André.

André är adopterad från Colombia och uppväxt i ett tryggt hem i Göteborg. När han var liten avskydde han att leka med dockor och ägnade sig istället åt boxning och hockey. När han var 18 år gammal vågade han komma ut som transsexuell.
– Min mamma frågade mig om jag kommer känna mig säker i min nya roll, i ett förhållande, då ifrågasatte jag henne och frågade vad för ny roll? Jag har alltid känt att jag är i fel kropp och alltid känt mig som kille. Den ända skillnaden är att jag känner mig mer bekväm nu och slipper frågor, säger André i filmen ”mitt inre kön”.

I samband med West Pride kommer Ciprian Gorga och Kristin Helgesson Svenske att ge ut boken ”An ordinary boy” och en fotografiutställning är planerad till januari 2014.

Mitt inre kön – En film av Ciprian Gorga from Ciprian Gorga on Vimeo.