Med start torsdag kör Cinemateket i Stockholm Queerfilmsghelg med ett filmprogram fylld av gränsöverskridande film. För tredje gången i ordningen bjuds det på ett späckat program med alltifrån varulvdroma till en gripande kärleksstory mellan en palestinier och en israel.

Vi har kollar närmare på programmet och hittat fem guldkorn.

Out in the Dark (Michael Meyer)

En hyllad politisk thriller om en israelisk advokat och en palestinsk student som träffas på en gaybar i Tel Aviv och blir förälskade. I den här gayfilmsfestivalsuccén skildras Mellanösterkonflikten ur ett nytt perspektiv och den Israel-födda regissörens debutfilm visas enbart av Cinemateket i Sverge. Missa inte! Som bonus bjuds vi även prisade kortfilmen Ta av mig av regissören Victor Lindgren.

A Jihad for Love (Parvez Sharma)

Parvez Sharmas dokumentär tar som en av de absolut första filmerna på temat upp homosexualitet inom islam. Muslimer från tolv länder diskuterar ingående hur Koranens texter kan tolkas i relation till homosexualitet.

The Queen (Frank Simon)

Nej, det handlar inte om den brittiska drottningen den här gången. Istället möter vi drugor under en era då de fortfarande arresterades i New York. I The Queen får vi se hur en dragqueentävling anordnas, och i juryn sitter Andy Warhol.

Jack & Diane (Bradley Rust Gray)

En fin och väldigt egen lovestory mellan tonårsflickorna Jack och Diane tar en oväntad vändning…. Bradley Rust Grays film har allt: animerade sekvenser, söt kärlek, smart dialog, och begåvade skådisar i huvudrollerna. Nya it-skådisen Juno Temple och Elvis barnbarn & modellen Riley Keogh har huvudrollerna, och i en liten roll syns ingen mindre än Kylie Minogue!

Homosexualtet – vad är det? (Nancy Adair, Andrew Brown, Rob Epstein, Peter Adair)

En banbrytande nyresturerad dokumentär där tjugosex homosexuella amerikaner delar med sig av sina livshistorier. Filmen blev en extremt stor ögonöppnare när den kom 1977, och betydde enormt mycket för gayrörelsen på 70-talet.

Dessutom blir det queerfilmsquiz, besök från filmare som berättar om sina filmer och en hel del annat. Hela programmet hittar ni i Qx GayMap