En ung tjej hittas död i en svit på Lydmar hotel i Stockholm. En svit där fyra killkompisar i 40-års åldern haft en grabbkväll som gått lite över styr kvällen innan. Men är tjejen mördad? Av vem och varför? Vilka mer har besökt sviten under kvällen och natten?
Sviten på Intiman är något helt nytt. Rörliga bilder från festen tar storyn framåt, allt medan förhörsledaren Jonas ”Väggen” Berg förhör var och en av de som befann sig i sviten under kvällen. Det är en historia som vänder och vrider och ljuger och tiger och som håller oss i publiken i ett järngrepp. Sanningar uppdagas, ibland i förhören, ibland med hjälp av de filmer från vännernas mobiltelefoner som beslagtagits. Sviten är något så ovanligt som en tät, rapp och snabb teaterthriller som känns väldigt mycket här och nu och jag satt som klistrad under pjäsens 2 h och 10 min. Skådespelarna är helt fenomenala. Varenda en. Karaktärna känns äkta och de pratar inte ”teaterspråk”, manuset och dialogen står Denise Rudberg och Mikaela Bley för, och de har skrivit som man faktiskt pratar.
Man skrattar, äcklas, fascineras och i slutet är det riktigt berörande.

I ensemblen ser vi bland andra en enastående Cecilia von der Esch (Cissi Forss), Richard Ulfsäter, Felice Jankell och Niklas Engdahl (Bonusfamiljen) för att nämna några. Men även gaykillen Marwin spelad av Oscar Wallgren. Men framför allt ser vi Peshang Rad (från SVT:s Innan vi dör), hans rollkaraktär som förhörsledaren Jonas är med i varenda scen. Han bär hela pjäsen på sina axlar och tar den framåt med sådant lugn och med en skärpa som är så intensiv och närvarande att jag blir helt golvad. Det här är lätt en av mina bästa teaterupplevelser – nånsin. Och att döma av publikens reaktioner efteråt var jag inte ensam om det. Och på tal om publiken slogs jag av hur ung den var, otroligt kul och förhoppningsvis kommer Sviten locka den yngre generationen till teatern. Och om Sviten är ens första teaterbesök så kommer man vilja se mer teater. Det kan jag lova.
Sviten på Intiman. Gå och se. Nu. På en gång. Du kommer inte ångra dig.

Jag vill se den igen.

”Sviten” bygger på SR-podden med samma namn, ”Sviten – en mordgåta i åtta delar”.

Peshang Rad är pjäsens stora behållning.
Oscar Wallgren som Marwin.