Mian, du är Mars-kvinnan i kalendern Sagolika kvinnor 2023, berätta om bilden.
– Bilden är tagen av fotografen Caroline Roosmark. Vi gjorde en del jobb på 90-talet under Reportertiden men sen har vi knappt setts. Det blev ett kärleksfullt möte 30 år senare i hennes studio. Som om ingen tid gått, vi fortsatte där vi slutade senast och som vanligt en massa garv. Jag ser ju lite Jesus-lik ut (skrattar) och nu slog det mig att jag i en intervju för ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk” kallade jag mig för en lesbisk Jesus nedsänd för att frälsa heterokvinnor. Ja, så det blev ju rätt bra med mig i vitt och himmelriket i bakgrunden.

Och så blev det mars månad..?
– Ja, det passar väl bra då Internationella kvinnodagen infaller i mars.

Vad sa du när du fick frågan att vara med?
– Jag sa ja direkt. Det är ett hedersuppdrag att vara med i just den här kalendern eftersom 15 kr per såld kalender går till socioekonomiskt utsatta kvinnor och barn i Fryshusets projekt BEM (Barn till ensamma mammor). De gör fina grejer för barnen.

Det är ett riktigt coolt gäng kvinnor som är med, nån särskild du gillar?
– Många. Men att få vara i samma gäng som Dagny Carlsson och Marie Göranzon som är covergirl för kalendern känns ju jäkligt fint. Dagny var min idol. Marie också.

Hur ser du själv på det här året, 2022 och vad har du för förhoppningar på 2023?
– Ett satans år, rent politiskt. Mörkret sänkte sig över Sverige och världen. Jag sörjer föraktet för människor, djur och att makten ger fingret åt klimatfrågorna, men vi reser oss igen. Att stå upp för mänskliga rättigheter, fred och solidaritet har aldrig varit viktigare. Mina egna förhoppningar för 2023 vill jag hålla för mig själv.

Från kalendern:
Mian Lodalen. Mars.
”Om du någon gång under en nattlig stjärnklar promenad längs havsbandet tittar upp mot himlen ska du med lite tur se stjärnhopen Oxen. Om du letar så finns chansen att du får syn på Plejaderna, de gnistrande sju systrarnas stjärnbild och med lite större tur kanske du även ser henne, Ambrosia! En av sju systrar vars far dömd enligt den grekiska mytologin att bära himlavalvet på sina axlar i färd med att dela ut Ambrosia och nektar även känt som änglars föda honung och dagg. Tillsammans med sina systrar färdas hon änglalikt vintergatan fram, utsända som de är för att åstadkomma sagolika mirakel för oss andra.”

Beställ kalendern här!