Samtal om filmen ”Bögjävlar” från 70-talet

Bögjävlar är ett unikt dokument i den svenska queerfilmhistorien och ett sällsynt exempel på filmmaterial skapat inom den homosexuella frigörelserörelsen. Under senare år har filmen återupptäckts och utforskas nu på nytt i ett antal pågående akademiska, konstnärliga och filmiska projekt.

På Svenska Filminstitutets ”Filmrummet” på fredag möts två generationer av aktivister för en filmvisning och ett samtal om Bögjävlar och dess fortsatta inflytande. Vad hade filmen för betydelse under 70-talet och hur har den mottagits av olika publiker under årens lopp? Hur kan dokumentärfilm forma queera minnen och arkiv? Hur förs queera erfarenheter av aktivism och intimitet vidare över generationerna?

Medverkande:
Thomas Waugh (Professor in Film Studies & Interdisciplinary Studies in Sexuality, Director of Concordia HIV/AIDS Project, Research Chair in Documentary Film and Sexual Representation, Concordia University) har skrivit omfattande om dokumentärfilm, kanadensisk film, queer film och video, pornografi och homoerotik i rörlig bildmedia.

Gunnar Almér (Svenska Filminstitutet), var med i den ursprungliga gruppen män som producerade Bögjävlar 1977.

Ingrid Ryberg
(moderator, forskare vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet, och Akademin Valand, Göteborgs universitet) forskar om feministiska och homosexuella filmkulturer i de nordiska länderna under 70- och 80-talen.

Roger Wilson (Kino, Swedish Radio) är filmjournalist och producerar för tillfället en radiodokumentär om Bögjävlar och männen som producerade och medverkade i filmen. Han är också en av författarna till boken Bögjävlar (2007), om den samtida svenska gaykulturen.

Marcus Lindeen är manusförfattare och regissör. Han debuterade med pjäsen och dokumentärfilmen Ångrarna (2006/2010), som handlar om män som genomgår könsbyte två gånger. Han jobbar för närvarande med en film om männen som medverkade i Bögjävlar.


OSA: Fri entré men föranmälan krävs, OSA senast tor 15 aug, 10.00 till [email protected]

Samtalet hålls på engelska.
Filmvisning: Bögjävlar (Gunnar Almér m.fl., 1977, 21 min, engelsk text)