– Vi skulle utsätta oss själva och de deltagande ungdomarna för fara om vi åkte, säger hon till qx.se.
Tanken var att gruppen skulle genomföra en workshop på plats under festivalen ”International Art Festival Of Northern Cities – Parallels” i den ryska staden Norilsk i norra Sibirien. I projektet skulle de samarbeta med tio utvalda ryska ungdomar ett dans- och musikprojekt. Utgångspunkten i workshopen är identiteter, och även sexuella sådana. Dorte Olesen säger att projektet bygger på att deltagarna är öppna inför varandra och om de nya ryska lagarna säger att dansgruppen inte kan prata om vissa ämnen är det ett problem. Det skulle innebära en pålagd censur och att skapandet inte blev fritt. Både UD och Svenska Ambassaden i Moskva har avrått dem från att åka.
– Om det bara handlade om mig som homosexuell skulle jag kunna tänka mig att åka. Men jag har ett ansvar för hela gruppen där två-tre personer identifierar sig som bisexuella. Jag hade så otroligt gärna sett att vi kunnat jobba med det här där, säger Dorte Olesen.

Hon tycker att utvecklingen i Ryssland är fruktansvärd och att det börjar likna förföljelserna av utsatta grupper på 1940-talet.
– Det är tråkigt för alla homo, bi- och transexuella i Ryssland att de ska frånkopplas och separeras från övriga samhället. Det vi kan göra är att försöka påverka och manifestera på hemmaplan. Vi kan bidra med pengar för ryska hbtq-organisationer, säger Dorte Olesen
Vad händer nu när det inte blir någon resa?
– Jag går och funderar på en manifestation som på något sätt ska inkludera de som skulle varit med projektet. Ett meddelande till Ryssland om var vi står och att vi supportar hbt-personerna där.