Nu har Adam Spjuth, Imaa Queen, prisats av sin hemkommun Värnamo och fått ett av tre kulturstipendium 2023. Den populära drag-stjärnan och kreatören kommer som bekant från Gällaryd, strax utanför den småländska orten som fostrat Alice Bah Kuhnke och Annie Lööf. Imaa Queen prisades med motiveringen: ”En av landets främsta representanter för en växande konstform som väcker känslor och berör.

Adam/Imaa tog emot pris i Gummifabriken inför gamla skolkamrater, familj och sin pappa, vars komplicerade relation Adam/Imaa berättade om i Drag Race Sverige.
– Det var känslomässigt, och när jag åkte dit hade jag inga bra ”vibes”. Detta var ju staden jag flydde från. Men när jag kom till prisutdelningen kändes det bättre och många jag kände var där, från pingstfamiljen till min pappa, och alla var så ”supportive”.  Jag hoppas att jag bidrog med något på HBTQI+fronten i den efterföljande paneldiskussionen Jag är ju den första dragqueen i Sverige som fått ett kulturhederspris.

Vad innebär priset/stipendiet?
– Jag fick det efter att en grupp människor inom kommunen tyckte att jag representerat Värnamo på ett bra sätt. Jag har varit öppen med min bakgrund och pratat om mobbing, skoltiden och annat. Och jag kan absolut tala för att Värnamo behöver förändras, och det sker förhoppningsvis sakta men säkert. Jag fick 15 000 kronor, som redan är investerade i material (skrattar).

Vad har du för förhållande till Värnamo idag?
– Generellt har jag behövt ta avstånd från hemorten och jag är bara där någon gång om året. Alla trauman med machokultur kommer från det här området för mig, men med tiden har mitt sinne mjukat upp och fört mig närmare Värnamo och min familj. Det är inte familjen som tagit avstånd, det är snarare jag som inte känt mig välkommen här.  Här har man mer KD-åsikter och det speglar synen på HBTQI-samhället. Men det drar vindar åt ett liberalare håll, så jag hoppas att en förändring är på gång. Priset är ju en del av detta.

Har du haft kontakt med HBTQ+personer från kommunen?
– Ja. en del ungdomar vänder sig till mig och berättar hur det är. Det är spännande, för jag har inte upplevt att det funnits HBTQI-personer i Värnamo. Men det finns små korn under de stora stenarna… Det är fortfarande svårt att vara öppet gay utan att bli sedd som ett konstigt objekt och så kommer det nog vara till normen ändras.

Vad har du annars på gång just nu?
– Jag dyker upp varje månad på klubben MILQ i Stockholm. Sen är jag signad med ett management som jobbar in mig på olika ställen. Jag och Admira har också temporärspikat den 4 oktober för vår make-up-collektion med Mika Liias och MILI Cosmetics. Sen är det massa planering inför nästa år. Jag som varit mer ”look-queen”-baserad vill också visa att jag är bra på alla fronter och klarar av mer än att bara se bra ut.

 Imaa har prisats som Årets Drag på QX-galan och var en av deltagarna i Drag Race Sverige i år.