– Vi vill göra världen till en lite gladare, mer inspirerande och demokratisk plats. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshowens lekfulla förvandling och sagornas förtrollade värld, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare.

I boken förflyttas klassiska sagor till nutid och samtida fenomen skildras. Rödluvan är ett barn i röd hoodie som möter en varg på vägen till mormor, men är det verkligen en riktig varg? Askungen drömmer om att bli discostjärna men mobbas av sina bonussyskon, medan Hans och Gretas nya plastmamma försöker vinna barnens gillande med godis.

– Det är glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar i botten. Vi tolkar om de klassiska sagornas mörker till barn och ungas verklighet idag, med mobbing och utanförskap, men också hopp och försoning – och alltid på barnens sida, säger Petter Wallenberg.

Boken innehåller illustrationer av Erica Jacobsson och fotografier av Peter Knutson, och ljudboken, inläst och dramatiserad som ljudteater av regissören och artisterna själva, smygsläpps lagom till Bokmässan 2023. 

– Vi är stolta och glada att få ge ut den första barnboken av dragshowartister. Sagorna är härliga att läsa och tack vare illustrationerna blir det här en riktigt smällkaramell till sagobok, säger Marie Augustsson, publicistiskt ansvarig för barn- och ungdomsutgivningen på förlaget Natur & Kultur.