Hur känns det att få detta pris?
– Vi är så ärade och rörda att bli tilldelade Greta Renborg-priset 2023. Att få priset visar betydelsen av vårt normkreativa och läsfrämjande engagemang och hur viktigt vårt evenemang med Drag Story Hour Sverige på biblioteken är. På biblioteken finns det evenemang för alla och Drag Story Hour Sverige är ett av dem. Vi vill vara läsfrämjande och queera förebilder och få fler barn och unga att läsa och få viktig kunskap om allas olikheter och att öka acceptansen för olika människor.

Men berätta, vem är Greta Renborg?
– Greta Renborg var en engagerad bibliotikarie, författare och en eldsjäl som arbetade med att nå ut med biblioteket i samhället och till alla medborgare för att stärka intresset för biblioteken som mer än bara ett bibliotek.

Hur var ceremonin?
– Det var en fantastisk kväll med så mycket kärlek och glädje. Den ägde rum på Svensk biblioteksförenings lokaler i Stockholm tillsammans med övriga pristagare, medlemmar och juryn. Emil Jensen & Hanna Ekström stod för musikunderhållningen med bland annat låten ”en hyllning till alla som gör världen lite bättre”. Det är nog första gången i historien som sagoläsande Dragqueens tilldelas ett biblioteks pris så det är en extra stor ära och bekräftelse att få ett så fint pris.

Vad händer härnäst för DragQueen Story Hour?
– Vi har en del sagostunder kvar i år och kommer bland annat besöka Landskrona och Lomma. Nu bokar vi in våren 2024 och det är en stor efterfrågan vilket vi så glada för. Vi får återkomma på redan besökta biblioteket men det är fler nya bibliotek som önskar att få besök av oss.  Och den 11 december har vi fått den stora äran att dela ut priset till årets barn & ungdomsbok på Prisma litteratur gala på Malmö Opera och det ser vi så mycket fram emot.