I måndags delades Prisma ut i en rad kategorier. Prisma är ett nytt pris för svensk och nordisk queerlitteratur som grundats av hbtq+bokhandeln Page 28 i Malmö.

I Malmö Operas foajé kunde operasångaren Rickard Söderberg dela ut Prisma för årets roman till Sanna Samuelsson för boken Mjölkat.
– Det känns väldigt stort att vinna det första Prisma-priset för min debutroman, jag känner mig lyckligt lottad över att min bok kom ut i år, när det äntligen finns ett queert litteraturpris. Jag känner mig lycklig över att få vara en del av Prisma, där jag fått träffa queera författare och läsare och fira det vi gör, säger Samuelsson i ett pressmeddelande från arrangörerna.

I motiveringen tillpriset står det: ”Med lös skit som stänker rakt i munnen landar nya perspektiv på queerhet i vår samtid, en undanflykt in i realismen. Sanna Samuelsson fångar, med precision, hur det kan vara att växa upp som queer på en mjölkgård och hur behovet av att återhämta sig efter en avslutad relation kan se ut i Mjölkat.

Årets diktsamling utsågs ”Tvätta och bli tvättad” till. Skriven av Sara Hallström.
– Jag är väldigt glad och tacksam, det är så värdefullt att det finns ett pris som uppmärksammar queer litteratur. Den queera litteraturen föds inte bara ur ett motstånd mot cis- eller straighta berättelser, det är en egen rik värld som existerar i sig. Den queera litteraturen är inte enhetlig, det är svårt att fånga allt i den under en sådan här kväll, men det är väldigt fint att få se så många delar av den, kommenterar hon priset.

Prisvinnarna av det första Prisma som delades ut i Malmö på måndagen.

Dessutom fick Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge ta emot priset för Årets barn- och ungdomsbok, ”En vän till tant Irene”.Årets serie gick till Edith Hammar för albumet ”Portal”.

Facklitterära priset gick till QX-krönikören Edward Summanen och Matilda Wurm för boken ”Trans. Forskning, fakta och erfarenheter”. Årets översättning står Ebba Högström för. Cecilia Uutela Larsson har bidragit till Prisma-priset genom att ta fram den statyett som pristagarna mottar.

Slutligen delades priset Årets nordiska verk ut till danska Luka Holmegaard för boken ”Hund, stille”.

Totalt har 50 författare, poeter, bibliotikarier, översättare och litteraturvetare från Torshamn i väst till Helsingfors i öst ingått i de olika jurygrupperna. Prisma får stöd av Malmö stad, Kulturrådet, MR Insamlingsstiftelsen och RFSU Malmö.