Flera tusen queera personer inom kultur och media har skrivit under ett upprop där de lovar att inte verka i Israel så länge ”Palestina inte är fritt”. Ett upprop som växer snabbt. Den 2o december var det 240 som undertecknat.

Uppropet liknar det hårt kritiserade uppropet i höstas där svenska kulturarbetare protesterade mot hur Israels krig i Gaza drabbar civilbefolkningen, men som inte nämnde terrorattacken från islamistiska grupper den 7 oktober.

Det internationella queera uppropet för permanent vapenvila inleds med att nämna den 7 oktober som en händelse de undertecknande känner sig ”förkrossade” över ha drabbat oskyldiga israeler. Och fortsätter ”och vi har blivit förkrossade, och uppmanar nu till aktion, över att se Israels övergrepp mot oskyldiga palestinska civila varje dag sedan dess”.

I uppropet skriver de med hänvisning till vittnesmål via ”Queering the Map”, där queera gaza-bor tidigare skrivit om sin existens. ”Våra queera palestinska syskon har bett oss stå fast vid deras sida i deras rop för värdighet och självbestämmande”. Uppropet hänvisar även till den palestinska hbtqi+organisationen alqaws, som verkar i Jerusalem frö attstötta hbtqi+palestinier i Israel och Palestina och som sedan lång tid driver kampanj mot det de kallar ”pinkwashing”, det vill säga att Israel anses använda hbtqi+frågor för att försköna bilden av landet och ockupationen av Västbanken.

De som skrivit under avslutar med att beskriva Israel som en apartheid-stat och utlova att ” i vår solidaritet med palestinier lovar vi att inte uppträda på offentliga evenemang i Israel innan palestinier är fria.

Bland de som skrivit under är R.E.M-sångaren Michael Stipe en av de mest kända.

Tidigare, i samband med att bandet Radiohead kritiserats av Pink Floyds Roger Waters för att 2017 spela i Tel Aviv, försvarade Stipe valet att uppträda i landet. Stipe kallade Waters kritik gnällig, stå för isolationism och vara ”väldigt ohjälpsam för alla”. ”Låt oss hoppas att en dialog fortsätter som hjälper till att få ockupationen att upphöra och leda till en fredlig lösning”, sa han vidare.

På sin instagram skriver han idag: ”Release the hostages. Ceasefire now. War is stupid. Love one another!

Producenten Gabi Grossman vid TransgenderfilmCenter, fotografen Guanyu Xu, kanadensiska dragartisten Halal Bae, dansaren och artisten Hana van der Kolk, författaren Amber Palmer, fotografen Jack Pierson, konstnären Ariel Friedlander, filmaren Peter Knegt, RuPaul-stjärnorna Willow Pill, Shea Coulée och Sasha Velour, skådespelaren Kausar Mohammed är några andra namn bland de som undertecknat från olika delar av världen, men huvudsakligen den engelskspråkiga.

Bland de svenskar som skrivit under finns tecknaren Alva Skog, skådespelaren Indra Linderoth, multikonstnären AnnaLeena Prykäri, koreografen Ar Utke Ács och journalisten Tomas Hemstad.

En annan queer person som nyligen uttalat sig kraftfullt mot Israels sätt att föra krig mot Hamas i Gaza är den rysk-amerikanska författaren Masha Gessen. I samband med att hen strax innan jul tog emot Hannah Arendt-priset i Bremen försvarade hon att hon jämfört situationen i Gaza med Förintelsen. Ett uttalande som väckte stor upprördhet, inte minst i Tyskland där det ledde till en starkt nedtonat prisceremoni. I sitt tal slutade hon med att säga att hon jämförde Förintelsen med kriget i Gaza ”för att förhindra att det vi vet kan hända händer. För att göra ”Aldrig mer” till ett politiskt projekt snarare än en besvärjelse.

Hittills tillhör inte Masha Gessen undertecknarna av uppropet QueerArtistsForPalestine.