Fram till den 8 juni kan du se Tobias Pickers (musik) och Areyh Lev Stollmans (libretto) opera om danska Lili Elbe. Den är det första större operaverket som berättar om en transpersons liv och livet med hennes fru konstnären Gerda Wegener.

Lili Elbe föddes 1882 och avled 1931. Hon blev internationellt känd som den första att genomgå en könskorrigering. För nio år sedan släpptes filmen The Danish Girl om de två danska kvinnornas liv. En film som hyllades men även kritiserades för att inte Elbes roll spelades av en transperson.

I operan, där svenska Bente Rolandsdotter står för kostym, är det Lucia Lucas som framför titelrollen och Sylvia D’Eramo som sjunger Gerdas rol.. Uppsättningen spelades in på Konzert und Theater St. Gallen och såväl dess symfoniorkester, kör som danskompani medverkar.

I början av december sändes inspelningen. första gången och du kan se den via Operavision,eu. Sången framförs på engelska med textning på engelska och tyska.

På Operavision säger Tobias Picker att det musikaliska språket är grundat i ”kärnan” av hans tyska och judiska ursprung.

– Dess melodidriva arkitektur har sina rötter i gammal judisk religiös musik till Arnold Schoenberg, Erich Korngold, Kurt Weil, Aaron Copland och Leonard Bernstein. Jag föddes judisk, gay och med ett utmanande neurologiskt tillstånd, tourettes syndrom. Jag växte upp i USA i en tid då alla dessa saker fick mig att känna mig ensam. Min empati gentemot andra, så som transpersoners livserfarenheter, de som samhället stänger ut, eller tvekar att släppa in, blir därmed fuillständigt logisk.