Stefan Ingvarsson blir nytt kulturråd i Moskva

– Det känns lite omtumlande. För några timmar sedan var jag konstnärlig ledare för en litteraturfestival och fri skribent i Expressen och nu börjar jag sakta ta på mig kostymen som diplomat. I mitten av september ska den kostymen sitta som ett smäck, säger Ingvarsson till QX.

Du är högprofilerad kulturbög, hur kommer det att gå ihop med ditt uppdrag i ett land som har repressiv hbtq-politik?
– Haha, på det sättet kanske det är en modig utnämning. Så här ser Sverige ut i dag, alla är inte straighta och det är självklart att vi som samhälle visar upp oss som vi är och att jag också gör det. Givetvis är detta ett viktigt engagemang för mig och jag har inga planer på att kliva in i min nya klädgarderob i Moskva på något sätt. Samtidigt representerar jag Sverige och hoppas att samarbetspartners som kan ha problem med vem jag lever ihop med lär sig att skilja på min roll och mitt privatliv, säger Ingvarsson.

Varför blev det just du?
– Det är Kulturdepartementet som i samråd med UD och andra berörda har valt ut mig bland ett antal kandidater. Jag känner mig glad och hedrad över det förtroendet, säger Ingvarsson.

Vad blir din uppgift?
– Min uppgift blir att visa hela den mångfald av litteratur, film, konst, scenkonst, dans, form och idédebatt som är Sverige i dag. Det finns inte bara en bild att förmedla, jag hoppas kunna visa upp en så brokig bild som möjligt, säger Ingvarsson.

Nämn något konkret som du uppskattar inom rysk kultur!
– Alla som inte har läst den ryska författaren Ludmila Ulitskaja ska ta sig till ett bibliotek eller en bokhandel på studs, säger Ingvarsson.

Stefan Ingvarsson är konstnärlig ledare för festivalen Stockholm Literature. Han är kulturjournalist och har även haft olika uppdrag som skribent, översättare, moderator och producent i eget företag. Han är även öppet homosexuell.

Kulturrådstjänster finns för närvarande på Sveriges ambassader i Berlin, London, Moskva, Paris, Peking och Washington. Kulturrådens övergripande uppgift är att främja kulturutbytet och stimulera den kulturella dialogen. Ingvarsson efterträder Mårten Frankby och tillträder sin tjänst i september 2015.