Moralpanik i Norrköping – Sextemplet har premiär

Kan du utveckla det här med moralpaniken som uppstod?
– Alla i Norrköping har en relation till den här gamla anrika teatern, så när Robin började ha hbtq-shower där blev folk besvikna och arga. De tyckte väl att det bara skulle vara operetter där. Det var en slags homofobi som bubblade upp. Och sen tog han ju in en swingerklubb i källaren, och det spädde på moralpaniken, man kan säga att de knäckte Robin, säger Palmgren.

Det låter som en påhittad historia, men så är det inte. Två män har stora drömmar, den ena vill skapa en fungerande teater, och den andra behöver en ny lokal till sin swingersklubb. Av en slump möts de och Arbisteatern i Norrköping blir epicentrumet för deras planer.

Johan Palmgren

Men många i Norrköping gillar inte vad de ser, de vill inte ha swingers och hbtq-shower i sin stad, och absolut inte i stadens ögonsten, Arbisteatern. Johan Palmgren har dokumenterat vad som händer när samhället slår tillbaka.

Vad är tanken eller syftet med dokumentären Sextemplet?
– Syftet förändrades, först ville jag skildra en spännande värld med burlesk och swingers, men sen blev det mer en allvarlig botten eftersom det blev så mycket hot, det blev en viss samhällskritik. Att det ska vara så förbannat svårt att låta folk vara och leva som de vill, säger Palmgren.

Vilka var de största utmaningarna som du stötte på under produktionen?
– Det var definitivt att komma in i swingersvärlden. Om man är swinger är det nästan alltid något som man håller hemligt, och det kunde vara knepigt att filma. Det finns så många olika varianter av swingers. Alla möjliga typer av människor från alla samhällsklasser.

Sextemplet har premiär på SVT2 20:00 den 27 augusti 2015. Nedanför kan du se trailern för dokumentären.