”Svåra frågor ger inga enkla svar”

Gustaf Lundh

Gustaf är en 31-årig samtalsterapeut och tonsättare från Stockholm. Han träffade Caisa genom en bekant då hon arbetade som skådespelerska och bestämde sig för att göra hennes resa till en film.
– Jag upplever att det är mycket ovanligt att ta beslutet att byta kön vid cirka 64 års ålder, säger Gustaf till QX.

Ett porträtt av en fitta tar vid när Caisa är 67 år och ska få genomföra sin könskorrigering.
– Det är ett porträtt av Caisa när hon äntligen ska få bli kvinna. Mentalt har hon redan länge varit det, men nu ska hennes kropp få bröst och en konkret fitta. Man får möta hennes bakgrund men också samtida funderingar och exempel från könsbytesprocessen. Filmen lyfter komplexa frågor och djupa känslor om identitet, sex, genus och mänskliga rättigheter.

Gustaf följde Caisa under ett år utan en krona i budget.
– Jag fick relativt fria händer som regissör och producent. Men när man gör ett personporträtt så är det ändå en balansgång i samarbetet, man måste mötas i det man vill berätta.

Tanken är att Caisas berättelse ska sättas i relation till helt andra skildringar rörande samma fråga.
– Hur diskuterar och hur förhåller vi oss till ämnet om vi jämför ”Ett porträtt av en fitta”, dokumentärfilmen ”Ångrarna” där personer berättar om att de ångrat sina könsbyten och ”En vanlig fucking människa” där man möter Sam som sedan fyra års ålder målmedvetet bestämt sig för att vara kille. Jag hoppas att synen på identitetsskapande vidgas och öppnas upp. Det här är svåra, djupa frågor som inte ger enkla svar, säger Gustaf.

Filmen har nominerats till Stockmotion Filmfestival som hålls i Stockholm den 29 september till den 1 oktober.
– Man får gärna komma dit och titta. För att filmen ska kunna lanseras och visas efter det saknas pengar för musiklicensen. Därför får man gärna donera till min kampanj via IndieGoGo.


Tryck här för att donera en slant så att Caisas historia kan komma ut.


Caisa Viksten – Portrait of a pussy TRAILER/DONATION PROMO from SACRAGLORIARVO on Vimeo.