Hirschfeld var en av grundarna av Vetenskapliga humanitära kommittén (WhK). Organisationen bildades 1897 i Berlin och var först i världen med att kämpa för avkriminalisering av homosexualitet. Den ideologiska bakgrunden var Hirschfelds idéer om Det Tredje Könet. Enligt dessa ansågs homosexualitet vara biologiskt determinerad.

1919 startade Hirschfeld Institutet för sexualvetenskap som var unikt i sitt slag med att samla systematisk information om sexualitet och sexuella ”avvikelser”. Ett 40-tal medarbetare ägnade sig åt vetenskaplig forskning, politisk verksamhet, praktisk undervisning och medicinsk behandling. Det fanns ett eget bibliotek och museum med omfattande samlingar och inte minst fungerade institutet som rådgivningsbyrå och internationell mötesplats för homosexuella och transsexuella. En svensk som besökte institutet 1931–1932 var järnbruksarbetaren och sexualupplysaren Eric Thorsell. Han blev förgrundsgestalt för den svenska homorörelsen.

Som tysk jude, socialist och homosexuell attackerades och misshandlades Magnus Hirschfeld flera gånger och blev en skottavla för nazipropaganda. I maj 1933, strax efter Adolf Hitlers maktövertagande, plundrade nazistiska studenter Institutet för sexualvetenskap. Några dagar senare förstördes institutets samlingar på torget mittemot Humboldt universitetet. Detta blev själva upptakten till det stora offentliga bokbålet där tiotusentals verk av judiska och antinazistiska författare brändes. Hirschfeld själv befann sig vid denna tidpunkt utomlands och reste aldrig tillbaka till Tyskland. Han dog i exil i Nizza 1935.

Ett minnesmärke över Sexualforskningsinstitutet
Den nya strandpromenaden Magnus-Hirschfeld-

Hirschfelds gärningar var banbrytande för sin tid, även om det redan då fanns anledning att ifrågasätta hans vetenskapliga teorier och hans konservativa kvinnosyn. Homoaktivister har länge verkat för att Hirschfeld inte faller i glömska och krävt att han hedras med egen gata. Nu har Magnus-Hirschfeld-Ufer invigts med en högtidlig ceremoni i närvaro av den tyska justitieministern Brigitte Zypries. Flera föreningar har dessutom börjat samla in pengar till ett monument med en reproduktion av Hirschfelds bronsbyst. Originalet hade nazistiska stormtrupper stulit och tagit med som ”trofé” när de vandaliserade Sexualforskningsinstitutet 1933.

En flerspråkig webbutställning om Sexualforskningsinstitutets historia finns på www.hirschfeld.in-berlin.de
På Berlins Medicinhistoriska museet pågår till 14 september 2008 utställningen ”Sex brennt” om institutets öde under nazismen. Mer info finns på www.bmm.charite.de