Reuben Sallmander har tidigare gjort pjäser och musikaler, film och TV. Nyss hemkommen från Luleå och inspelningen av TV-serien ”Höök”, där Reuben spelar ”en straight gay-polis”, berättar han om sitt senaste projekt: en fotoutställning med 50 bilder från de två senaste Pride-paraderna.

Utställningen heter ”A point of You” och visas fram till och med den 15 augusti på Galleri Operatinplace på PUB-hustes plan 3.

Varför foto?
– En bild är en frusen sekund, om ens det. Man kan fånga så många känslor i en bild. För att använda ett slitet uttryck: en bild säger mer än tusen ord.

Ett av Reuben Sallmanders foton visar en leende ung flicka med delvis rakat hår, gröna slingor och nitarmband, som glatt formar ett hjärta med fingrarna. Med skärsår på armarna.

– Visst, hon är glad nu, men bakom glädjen döljer sig en mörk historia.

Reuben Sallmander

Andra bilder visar människor med kameror som hänger ut genom fönstren för att se bättre. Reuben Sallmander förklarar att bilderna speglar paraden ur hans perspektiv och att han vill visa hur den kan vara både ett segertåg och någonting sorgligt.

– Främst är Pride-paraden en kärleksförklaring. Men det finns något olustigt och utsatt i att en minoritet behöver paradera på gatorna till allmänhetens beskådan för att manifestera sig själva och sin kärlek. Det är den paradoxen jag försökt fånga.

Reuben menar att det inte finns något fult eller onaturligt i kärleken och att den alltid borde accepteras som självklar och att homosexuella borde ha lika stor anledning att paradera på gatan som heterosexuella.

– Men jag är inte så naiv att jag inte förstår vad Pride-paraden betyder och har betytt för många bögar och lesbianer. Men i mitt liv gör jag ingen skillnad på om en vän är bög, jude, svart eller arab. De är mina vänner.

I Galleri Operatingplaces gästbok står flera positiva kommentarer om utställningen, men Reuben har också fått negativ respons för sin utställning. Oftast från äldre män.

– Men de är nog sådana som har fördomar om allt. De flesta har varit positiva.

- Jag ville fånga stoltheten och vemodet, säger Reuben Sallmander.