Klockan 18.00 öppnar Pride Ung, gratisalternativet för de Pridebesökare som är under 25 år. Kvällens stora dragplåster är brittiske rapparen Q-Boy som spelat på flera Pride-festivaler i Storbritannien och även gästade Pride i fjol.

Förutom att uppträda på Pride Ung spelar Q-Boy även på Kulturhusets tak och visar sin dokumentär ”Coming out to class” på Pride House.

– Den handlar om homofobisk mobbning. Jag har alltid varit öppet gay, så jag har ingen ”komma ut”-historia, men jag blev ofta mobbad i skolan. Jag vill ge stöd åt unga som går igenom samma sak.

Även om Q-boy, eller Marcos Brito som han också heter, är gay beskriver han sig inte som en gayrappare.

Snoop Doggy Dogg är inte en straight rappare. Bara en rappare. Det är hans jobb, precis som det är mitt jobb.

- Jag är ingen bögrappare. Jag är bög och rappare, säger Q-Boy.

Hur är det att vara gay i den ändå rätt homofoba hip hop-världen?
– Hip hop är inte så homofobt som folk tror. Men på senare år har skivbolagen lyft fram sexistisk och homofobisk gangsta-rap somofta fokuserar på ytliga eller negativa saker som pengar, bling och pistolkultur. Bara för att det är den sidan av hip-hop som syns komersiellt betyder inte det att hip-hop ÄR så.

Vad är intelligent hip-hop?
Arrested development, Salt-n-pepa, Erykah Badu, The Roots, Pharoahe Monch och Jean Grae.

Hur har dina kollegors och publikens attityd mot dig förändrats sen du började rappa?
– Jag hänger inte med rappare, så där vet jag inte. Publiken däremot är mer accepterande. I början var det många som inte gillade att jag tyckte om rap, bar basebollkeps och baggy jeans. Jag hotade den homosexuella stereotyp som de formats efter.

Du har beskrivit dig själv som ”hip-hopens Run DMC”. Kan du förklara?
– Jag vet att jag inte kan vara bäst, men jag kan vara först. Tillsammans med grupper som God-Des & She tillhör jag första generationen öppet homosexuella rappare som rev ner murarna och inspirerade andra. och nu dyker alla sorters rapare upp. Homo, bi och trans.

Det är mycket sex i dina låtar…
– Då vet jag inte vilka låtar du har lyssnat på. Ja, i början var det en del sex, men samtidigt sitter Snoop Dogg i en pool med tjugo lättklädda brudar och sjunger om att knulla dem. Varför skulle jag då inte kunna rappa om min sexualitet? Fast nu har jag brutit det tabut och känner inte att jag behöver det längre. Jag är ändå sexuell i min utstrålning på scen.

Men i nya ”Faggot MC’s” sjunger du ”that cock looks good, but sure tastes great”…
– Det är EN låt där rapparen Johnny Dangerous gästar. Han är rätt grov i munnen. Det skulle bli konstigt om han rappar om kukar och rövar och jag om kärlek och respekt.

Vad ser du mest fram emot med ditt Sverigebesök?
– Min spelning i Pride Park där jag kommer att rappa mer till house och techno, och sen har jag en överraskning till på lördagen.

En annan som står på Lavas scen ikväll är Kulturhusets chef Eric Sjöström.

– Jag kommer att tala om hur det var för mig själv som ung att inse att jag var homosexuell, säger Eric Sjöström. Idag har vi kommit lite längre i den allmänna acceptansen, men man får inte glömma bort att det fortfarande är svårt för många inte minst på mindre orter. Vi måste vara förebilder både för vår närmiljö och omvärld.

Just omvärlden och unga HBT-personers situation i andra länder är något som Eric Sjöström kommer att tala om. Han nämner Iran som exempel.

– Där är homosexualitet belagt med dödsstraff för män. Lesbiska har tre chanser på sig. Första gången de begår en lesbisk aktion straffas de ”bara” med 100 piskrapp, säger Eric Sjöström.