Den turkiske sångarens första gästspel på ett Pride var egentligen inte planerat – efter att Nuri hade en föreställning i samarbete med Pusterviksteatern stötte han ihop med teatergruppens konstnärliga ledare Hellen Smitterberg på gayklubben Gossip i Göteborg. Där och då uppstod tanken på ett framtida samarbete på Europride. Jag mötte upp Nuri strax innan hans soundcheck på klipporna invid kulturscenen för att ta tempen inför hans framträdande i Tanto. Sångarens formuleringar på engelska var rätt knaggliga, men hans entusiasm inför sin kommande föreställning var omöjlig att missta sig på.

Hur känns det att vara här på ditt första Pride?
– Jag känner mig mycket upprymd! Just nu känner jag kanske inte något speciellt eftersom det är så tomt runtomkring oss… Det kommer väl med folket! Jag känner mig inte nervös och jag hoppas att jag kommer att ha kul! Det här är både första min första Pride och mitt första popmusikframträdande. Innan så gjorde jag bara traditionella framträdanden med opera och klassisk turkisk musik.

Berätta om din vanliga repertoar därhemma
– Jag sjunger vanligtvis barockopera – Händel, Vivaldi och liknande. Men jag gillar modern musik också – framförallt den franska chansonrepertoaren.

Vilket är ditt favoritspråk att sjunga opera på?
– Franska är mycket trevligt. Italienska är okej också. Jag är inte så förtjust i holländska eller tyska…

Så ingen Wagner alltså?
– Nej, nej, nej jag är ju countertenor!

Hur pass välkänd är du när du går omkring på gatorna hemma i Istanbul?
– Inte så värst alls faktiskt! I Turkiet är klassisk musik inte så populär som pop. Dessutom måste man ha popmusikbakgrund för att syssla med den musiken och det har inte jag.
Men jag gillar popmusik mycket och nästa år har jag ett nytt projekt på gång – jag har gjort en inspelning av en gammal turkisk låt med nytt elektroniskt sound.

Vilka är dina musikaliska influenser – vad gillar du för typ av musik?
– Mycket, svarar han och visar med tecken att hans smak är väldigt bred. Min favoritartist är Ajda Pekkan, en turkisk superstjärna och gayikon. Hon är 16? 60!
Men hon har gjort en massa plastikoperationer…

Så att hon ser ut som 16?..
– Haha. Precis – som Cher. Hon är älskad av turkiska homos. Min absoluta favoritsångare. Jag hoppas innerligt på att få framträda med henne en dag. Kanske nästa år.

Hur övar du upp dig inför dina uppträdanden?
– Det är egentligen samma sak som idrottsmän gör. Jag övar varje dag upp musklerna i stämbanden med att sjunga olika skalor. (ger ett exempel i höga toner).

Blir inte det tråkigt i längden?
– Nej, det är som att borsta tänderna varje dag. En del av vardagen.

Och så undviker du alkohol och cigg?
– Öl är faktiskt bra för rösten. Det innehåller vitamin B. Vin gillar jag mindre och starksprit undviker jag helt och hållet.

Är det fler i familjen som har samma musikaliska talanger som du?
– De stöttade mig i min utbildning, men ingen av dem håller på med musik. Jo förresten, farmor som har en bra röst! Hon är en hemmafru – en riktig ”desperate housewive”, haha.

Vad är din största målsättning i livet och karriären?
– Jag vill uppleva en stor kärlekssång – både framföra och leva ut i livet!