Nicole Kidman ska gestalta en av de första könsbytarna i historien. Einar Wegener var en dansk konstnär som under tidigt 1900-tal började posera som kvinna inför sin fru, Gerda Wegeners målningar. Ingen som köpte tavlorna kunde ana att den finlemmade modellen var en man. Einar började efter ett tag gå klädd som kvinna och 1930 genomgick han historiens första könsbyte. Detta var med sin frus välsignelse, och han tog sig namnet Lili Elbe.

Porträtt av Lili Elbe

Året efter könsbytet försökte hon transplantera en livmoder, men operationen misslyckades och kroppen stötte ifrån sig organet. Lili Elbe avled i sviterna och vid obduktionen upptäckte läkarna att hon hade spår av kvinnliga könsorgan, vilket var ett tecken på att hon var intersexuell.
Nyligen såldes en tavla en tavla av Gerda Wegener på Uppsala Auktionskammare, föreställande en naken, kurvig Lili Elbe. 115 000 kronor klubbades målningen för.

Filmen kommer att bygga på boken ”The Danish girl” av David Ebershoff. Rollen som Gerda Wegener spelas av Charlize Theron.