Igår överlämnades HBT-certifikatet till Järva Mansmottagning och Stockholm Skolors Ungdomsmottagning under en ceremoni i RFSL Stockholms lokaler på Sveavägen. Detta var slutet på ett pilotprojekt för att förbättra HBT-personers villkor till vård.

Certifikatet är ett kvitto på att inrättningarna genomgått en grundläggande utbildning i HBT-frågor i RFSL:s regi.

– Undersökningar visar att många HBT-personer upplever svårigheter i att berätta om sin sexuella läggning eller könsidentitet i möte med exempelvis vårdinrättningar och vårdpersonal, säger Alf Kronvall, ordförande i RFSL Stockholm.

– Många upplever att deras situation eller behov inte har tagits på allvar, eller att de rentav känner sig osynligjorda i mötet med vårdpersonal. Bristen på förtroende eller förståelse höjer risken för feldiagnostiseringar. Hbt-certifieringen ska motverka att sådana situationer uppstår.

RFSL hoppas nu att fler samhällsinstitutioner utökar sin kunskap genom egna HBT-certifikat.

– Att känna sig trygg och bli tagen på allvar ska vara en självklarhet för alla som någon gång i livet behöver uppsöka en vårdinrättning. Vi är stolta av att presentera den första ungdomsmottagningen och den första mansmottagningen i Sverige med hbt-kompetens just här i Stockholm, men fler vårdinrättningar borde ta HBT-frågor på allvar, avslutar RFSL Stockholms ordförande Alf Kronvall.