Dockmusikalen Avenue Q sattes upp på Broadway av Robert Lopez och Jeff Marx som tidigare arbetat med barnprogrammet Sesam. Dockorna är tydligt inspirerade av Sesamgatans muppar.

När skådespelaren Linus Wahlgren såg musikalen på Broadway tyckte han att det var det roligaste han sett. Nu är han själv med i Ullricha Johnsons svenska översättning på Riksteatern och tycker att det är det det roligaste han någonsin gjort.

– Jag såg den första uppsättningen av Avenue Q på Maximteatern 2007 och blev glatt överraskad av att musikalen var ännu roligare på svenska. Vi vågar gå längre här än i USA, säger Linus Wahlgren.

Han berättar om en scen där två av dockorna har sex med varandra.

– I USA kör de under täcket, men vi kör utan. Det blir ett jäkla liv. Det finns något absurt roligt med dockor som tar varandra i alla hål och kanter. Fast det blir aldrig plumpt, eftersom det är dockorna som gör det. Man kan liksom gömma sig bakom dem.

Trots dockorna är Avenue Q ingen barnföreställning. Alla karaktärer är vuxna individer med mål och mening. Huvudkaraktären Princeton söker efter sin plats i livet och har hamnat på Avenue Q för att han inte har råd att bo någon annanstans. Romantikern Kate Monster letar efter en pojkvän medan Trekkie Monster, löst baserad på Sesamgatans Kakmonster, enbart lever för internetporr.

– Han är väl den enda karaktären som inte har något djupare plan. Det är bara… porr, skrattar Linus Wahlgren.

Och så finns garderobsbögen Rod, en musikialälskande republikan och börsmäklare som är desperat kär i sin slacker till rumskompis Nicky. Dockan Rod sköts av musikalartisten Jakob Stadell.

– Jag såg också musikalen på Broadway, och tänkt att ”åh, tänk att få spela Rod”, säger musikalartisten Jakob Stadell. Denne ängslige man som inte vågar komma ut… hjärtat klappar för honom.

En omogen fråga: hur känns det att ha handen uppkörd i en bögdocka?
– Haha, det är härligt. Han är tajt och fin.

Var hittar du din Rod?
– Alla kan väl känna igen sig io att bära på en hemlighet. Att vara hemligt kär eller så. Sen har jag hjälpt många vänner att komma ut ur garderoben, så jag kan relatera till det.

För Rods del handlar musikalen om att komma ut. Vilket är hans starkaste nummer?
– Låten ”Dröm blir verklighet”. Rod är på väg att lägga sig, så hör han Nickys röst som ber honom ta av sig pyjamasen. Han börjar sjunga om alla dessa nätter som han längtat efter det här ögonblicket och hur drömmar blir verklighet. Han är så fin och söt. Men det visar sig att Nicky bara pratat i sömnen…

Du verkar väldigt fäst vid din docka?
– Man blir det. Det ska bli jobbigt att skiljas, men förhoppningsvis blir det fler föreställningar.