Sergey Lazarev har redan varit i Sverige ett par dagar. Han såg Beyonce i Friends Arena i tisdags och har passat på att vara runt i stan, bland annat Nordiska Museet. Nu är han här för kvällens Schlagerpride.

Blir du igenkänd?
– Jag blev mest förvånad när jag var in på starbucks och när jag hämtade upp min kaffemugg så stod det redan ”Sergey” på den. Utan att jag sagt nåt. Så, jo en del känner tydligen igen mig (skrattar).

Om du ser tillbaka på Eurovision, hur känns det?
– Jag var förberedd på att det kunde gå som det gick, trots att alla sa att jag skulle vinna. Jag har varit med ett tag nu och jag vet att allt kan hända. Jag är nöjd med hela ESC-upplevelsen, och det var en av de viktigaste sakerna jag gjort. I finalen tyckte jag att allt satt, så jag kunde inte gjort det bättre.

Du fick flest röster av folket men det räckte inte, så Ukraina och Jamala vann..
– Att få folkets röst var viktigast för mig som artist. Att juryn inte skulle lyfta mig var jag lite beredd på. Jag läste en artikel ett par dagar innan tävlingen om att det var Ryssland mot Ukraina, en slags politisk tävling, och det gillade jag inte. Jag har ett gott förhållande med Jamala, vi är inte fiender. Vi känner varandra sedan åtta år tillbaka då hon vann en tävling som jag var konferencier för 2008. Hon är en väldigt bra sångerska med en unik röst. Jag måste säga att jag hade med mig en fysisk skiva hem från Eurovision med alla låtar och den har jag lyssnat på väldigt mycket, minst hälften av låtarna känns som hits. Det var ett starkt år.

Skulle du kunna vara med i ESC igen?
– Det hänger ju inte bara på mig, men jo om jag fick chansen med samma team och samma låtskrivare. De har skrivit min nya låt Breaking Away, som jag kommer att sjunga ikväll.

Nu uppträder du på Pride, vad fick dig att tacka ja?
– Jag vill tacka LGBT-communityt för allt stöd jag fått. Jag fick mycket kärlek i arenan i maj och då många ESC-fans är gay så känns det rätt att komma hit och tacka. Jag måste tacka fansen från scenen ikväll.

Är det viktigt för dig som artist att stötta Pride tycker du?
– Ja, absolut. Jag är en väldigt ”gayfriendly” artist och jag ser mig själv som en öppen person och jag vill visa att det finns sådana också. Jag vill bryta stereotyper som folk har bildat sig om Ryssland.

Även om det finns PRO-homomänniskor i Ryssland så finns det uppenbarligen folk som är emot, får du negativa kommentarer om att du uppträder på Pride?
– Om jag ska vara ärlig så bryr jag mig inte om de negativa kommentarerna. Jag har min egen uppfattning, och har chansen att göra min röst hörd. De får skriva vad de vill på Twitter och Instagram, det gör mig ingenting.

Jag måste ju avsluta med att fråga hur det går med ditt bageri för hundar och katter, Pudle Shtrudle?
– Haha, tack det går bra! Vi har utökat och börjat sälja märket i olika affärer nu. Och så jobbar jag med en förening som tar hand om herrelösa hundar och ser till att de blir adopterade, min egen hund kommer från ett sådant ställe. Jag får också en del förfrågningar om att göra nya produkter. Det mest udda var att göra kakor för rävar.

För rävar?
– Ja, men det känns lite väl udda, så det blir inget (skrattar).