Torsdag kväll är det dags för årets stora fest i Köpenhamn. AXGIL 2012 heter den danska Gaygalan och bakom den står Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.
Galan som hålls på Bremen där nära 700 gäster kommer att få hylla vinnare i sju olika kategorier. Den nye kulturministern, Uffe Elbæk (Radikale venstre) är på plats för att dela ut kulturpriset där Dj och allkonstnären Rosa Lux, dragartisten Poul Sylvestersen liksom författaren och dramatikern Tomas Lagermand Lundme är nominerade.
Uffe Elbæk var tidigare bland annat chef för det framgångsrika OutGames i Köpenhamn 2009, har drivit kaospilot-verksamheter och har även varit med som gäst på Gaygalan i Stockholm.
Pan Idræt delar ut ett sportpris som kommer att presenteras av handbollsspelaren Joachim Boldsen. Här kämpar grundaren av triatlonklubben Tri Out Gunnar Jonson med Pan Idræts gymnastikförenings Anders Hay Sørensen och initiativtagarna till förra årets golfturnering Rainbow Open, Ulla Dalsgaard och Ole B. Christensen.
Radioprataren Mads Steffensen delar ut priset till Årets Medieperson. De tre nominerade är X-Factors Sarah Skaalum, prästen Kathrine Lilleør och Caspian Drumm som i samband med att han som 15-åring påbörjade könskorrigerande ingrepp berättade om att vara transperson i dansk media.
Jim Lyngvild är modeskribenten och kommentatorn som vek ut sig naken i EkstraBladet. Han kommer till galan för att ära nån av dessa tre klubbar och barer:





Näringslivet äras då ”stjärnadvokaten” Merethe Stagetorn får överlämna priset till antingen homobutiken Homoware, järnvägsbolaget DSB eller Dansk Industri. Årets organisation skall även lyftas genom författaren och musikern Minna Grooss förtjänst. De tre som kan vinna priset är STOP AIDS, Lambda i Odense och gruppen Gay & Grey som arbetar för att få fram ett seniorboende i Danmark.
Sist men inte minst är det en aktivist som skall hyllas. Det står mellan Jobbe Joller som har startat en populär och växande lokalt förankrad socialt mötesbyggande via Facebook, Homosocialt Fælleskab. LGBT Århus eldsjäl sedan 1986, Jytte Madsen och vice ordföranden i STOP AIDS liksom tidigare ordföranden i LGBT Danmark (tidigare LBL) Peter Andersen. Det priset delas ut av vänsterpolitikern Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten).
Biljetter till galan säljs via billetugen.dk. Förutom prisutdelningar blir det såklart underhållning och en stor fest!
Förutom i Sverige och Danmark hålls Gaygala även i Norge. I Storbritannien heter motsvarigheten Stonewall Award och i USA är GLAAD-award den mest kända av de galor som arrangeras för att hylla hbt-världen.