Med en lång rad stjärnor på scen som artister och prisutdelare går i år den femte AXGIL-galan av stapeln på Bremen Teater i Köpenhamn.
Galan arrangeras av Copenhagen Gay and Lesbian Chamber of Commerce och stöttas upp av såväl den politiska som kommersiella delen av den danska hbt-världen.
Sju priser skall delas ut och det är 21 personer och verksamheter som är nominerade. I kategorin Ehrvervspriset, Yrkeslivspriset, tävlar Kirsten Mols Poulsen, som berättat offentligt om hur det var att komma ut på sin arbetsplats som transperson med företaget Novo Nordisk för dess inkludering av hbt-personer. Dessutom finns internetbaserade shoppen Proud.dk med och tävlar om priset.
Om Kulturpriset tävlar gruppen Ask Helga, författaren och journalisten Bjarne Henrik Lundis som skrev boken om homolegendaren Axel Axgil och slutligen homoteatergruppen Hils din mor.
Sportpriset uppmärksammar Manchester United-målvakten Anders Lindegaard som uttalat sig mot homofobi, dressyrryttaren JoachimThomsen och idrottsarrangören Nanna Penó som arrangerat hbt-spel i Odense och driver sajten afterlife.dk
Mediapriset skall delas ut och nominerade är tidningen Billed-Bladet, jämställdhets- och kyrkominister Manu Sareen (Radikale venstre) och MrGay2012, Michael Sinan Thomsen (som du kan läsa en stor intervju med i QX januarinummer).
Årets Homosted är en prestigefylld kategori där Århus-ställena G-Bar liksom Café Sappho och Köpenhamnsstället Masken Bar tävlar om ära och uppmärksamhet!
I Årets organisation är det LGBT-Føroyar, dvs Färöarnas hbt-förening som bland annat arrangerar Pride i Torshamn i sommar som kämpar med SLM Köpenhamn och arrangörerna av Aarhus Pride. Och slutligen delas aktivistpriset ut. Detta år är det tre män som slåss om äran: Jens Thygesen som i 23 år arbetat med STOP AIDS-kampanjen, Ole Santos som lett Copenhagen Pride och så Søren Laursen för sitt ”outtröttliga” arbete med LGBT Danmark.
Missade ni QX GayGala? Här är ännu en chans att blanda fest och glädje med allvar och hjärtskärande hyllningar!
Galan leds av skådespelarna Lars Gade och Lykke Scheuer. Det hela börjar 18.30 med förmingel och efter galan är det efterfest!
Efter AXGIL-galan är det dags för Gaygallan i Oslo. Men där har man skjutit fram festligheterna så de istället för att hållas vintertid nu ligger under Oslo Pride, eller Skeive Dager som det heter.



Boka biljett här – sedan är det bara en kort tågresa över bron till kvällens stora hbt-fest i Öresundsregionen!