21.00

Vi är igång och aldrig har väl en publik jublat så mycket som när Young Royals Omar Rudberg kommer ut på scen för att inleda med körsången vi alla kan från Hillerska uppbackat av en kör, iklädda skoluniformerna som vi känner igen från Netflix-succén.

Ut på scen kommer Edvin Ryding och Wilhelm och Simon är återförenade på scen till QX-gaygala. Vilket succé-inslag.

Omar Rudberg på scen.

21:05

Sissela Kyle inleder med att hälsa alla välkomna till ”den kanske allra viktigaste galan”.

”Jag är väldigt stolt över att vara faghag, en som hänger med gays som inte är gay själv. Man får vara med på ett hörn men man är inte riktigt en i gänget. I gayvärlden kallas det faghag men i riksdagen kallas det Jimmie Åkesson” säger Kyle till allas extrema förtjusning. En perfekt och underbart elak öppning av Sissela! Bravo!

21.15

Här kommer kvällens första prisutdelare är ”drottningarna från drag story hour – Lady Busty och Miss Shameless” och ut på scen kommer den omskrivna sagoduon.

”Vi ger inte upp, vi kommer fortsätta läsa sagor så länge det finns de som tycker att vi inte får göra det” säger duon och presterar de nominerade i Årets bok.

Vinnaren är Edvin Törnblom med boken Bögen är lös.

”Bakom varje bög står kvinnor, det har det gjort i den här boken också” säger Edvin och tackar ett gäng kvinnor som har hjälp honom att driva projektet i land.

21.20

Huvudrollsinnehavarna i musikalen Bodyguard, Nadja Kasanesh Holm och Anastasios Soulis delar ut priset Årets film.

Årets film är Hilma och Lena Olin skippar trapporna och klättrar upp på Cirkus-scenen, följt av dottern Tora Hallström.

”Jag kan faktiskt knappt tala, jag är så otroligt glad och rörd över att just ni hyllar Hilma och vår film. Det här communityt, ni är så talangfulla, fantastiska och ni har alltid haft min rygg. Jag har alltid känt mig fri, glad och vacker när jag ä med er. Ni är bäst, jag älskar er” säger Lena Olin till publiken.

21.26

Sissela tar oss tillbaka till skjutningen i Oslo under Pride i juni där svenska Julia övermannade skytten och såg till att han inte skadade fler. Nu kommer Julia ut på scen och möts av stående ovationer. Cirkus vill inte sätta sig ner, får vi redan nu uppleva kvällens längsta applåd?

”Mina vänner brukar säga ‘Julia du vågfar springa mot en man med pistol men du är rädd för getingar och för spindlar och för allt det där. Jag vill skicka en extra tanke till de som förlorade en av de som de höll kära. Hatet fortsätter men vi måste fortsätta att stå emot, vi kan övervinna det” säger Julia och presenterar sin stora favorit: Molly Hammar.

21.36

Sissela Kyle letar sig fram till Annie Lööf med en blombukett och hyllar henne för att ha ”käftat emot rasister och homofober”, sprungit runt i Prideparker och parader. ”Du är förtjänar all respekt” säger Sissela och Cirkus-publiken ställer sig upp för att hylla den tidigare partiledaren. Det är inget snack om att Lööf är populär i den här arenan.

Annie Lööf är märkbart rörd efter hyllningen på QX-galan.
Sissela Kyle minglar med kändis-gästerna och lyfter de nominerade till kvällens stora Kronjuvel: Årets hbtq.

21.46

Kvällens hittills mest uppskattade sångnummer står Sissela Kyle för när hon sjunger för Årets hbtq-nominerade Andreas Wijk, en homosexuell tolkning av Christer Sjögrens Pärleporten. 

21.50

K.G. Hammar och Elisabeth Ohlson delar ut priset Årets Keep up the good work, som för övrigt är QX-galans första Årets Hetero och Årets Homo, ett lämpligt prisutdelarpar på galan 25-årsjubileum.

K.G. Hammar och Elisabeth Ohlson.

Och vinnarna är Dragqueen Story Hour Sweden – Lady Busty och Miss Shameless.

”Det är i mötet det sker, sagorna är bara en liten del av det. Det är i mötet som vi raderar fördomar”.

Lady Busty och Miss Shameless tar emot Årets Keep up the good work.

21.58

Pernilla Wahlgren som i sommar ska ta över hedersuppdraget som allsångsledare på Allsång på Skansen kommer ut och konstaterar att det är årets viktigaste kväll.

Nu är det dags för allsång ledd av Pernilla Wahlgren och låten som nu skrålas på Cirkus är Dua Lipas och Elton Johns Cold Heart. 

Pernilla avslutar allsången med att dela ut priset Årets Scen som går till Club After Dark.

22.09

Sissela tar en minut att uppmärksamma QX-galans mest älskade fiasko – när Samantha Fox uppträdde dyngrak.

”Någon som var betydligt stadigare på benen var Zara Larsson, så här såg det ut när hon uppträdde för tio år sedan” säger Kyle och visar ett klipp på en ung Zara som sjöng Uncover. Och ut på scen kommer Sveriges superstjärna Zara Larsson och sjunger Uncover som duett med sitt ännu yngre jag. Och som ni kanske har gissat – nu blir det fest signerat Zara Larsson och publiken ÄLSKAR det!

22.17

Regnbågsfavoriterna Carolina Gynning och Carina Berg delar nu ut priset Årets duo.

Och vinnaren av Årets duo är Edvin Törnblom och Johanna Nordström!

”Förra årets ledde jag galan tillsammans med Sissela och då sa jag att man runkar till Edvin och Omar i Young Royals och då blev jag stämplad som pedofil i Brasilien, så jag är lite rädd för vad som ska hända nu” säger han och syftar på att de precis vunnit över storfavoriterna Edvin Ryding och Omar Rudberg.

22:24

Det är dags för QX hederspris att delas ut och gala-generelan och QX chefredaktör Anders Öhrman berättar att utmärkelsen för första gången ska gå till någon som sitter i publiken utan att pristagaren har meddelats i förväg. Under hyllningstalet blir det mer och mer tydligt att priset går till Mian Lodalen, och publikens blickar vänds en efter en mot Mian där hon sitter vid sitt bord, och ja, nu går det upp för Mian också.

Är publiken nöjda med att Sveriges absoluta riksflata hyllas? JA! Vilket jubel! Hurra för Mian Lodalen!

”I ti9 minuter har jag tänkt ‘vafan ska jag säga nu?’. Det här är min 25e Gaygala, ni är ju min värld alla ni som sitter här. Jag är helt oförberedd på detta och jag är helt skakig. Det enda jag vill säga nu är något politiskt naturligtvis. Ni vet ju hur jag maler i mina krönikor”

”Det bästa med oss är att vi drivs av kärlek och det kommer alltid övervinna allting. Jag älskar er! Jag älskar er!”

22.33

Lee Christiernsson kommer ut på scen och välkomnas med jubel av sin regnbågsfamilj. Hon berättar om sin omtumlande vecka då hon precis kommit ut offentligt som transsexuell och all den kärlek hon har fått motta. Lee är inte nominerad ikväll som nyutkomling men hade hon varit det misstänker jag att hon hade tagit hem priset i alla kategorier, vilken kärlek hon får på Cirkus!

Nu delar hon ut priset Årets TV och vinnarna är storfavoriten Young Royals!

”Jag vill bara säga att det här betyder jättemycket för oss, för det var svårt för oss att komma ut med en säsong två, för säsong ett gick väldigt, väldigt bra för oss” säger Edvin Ryding.

Sandra Stojiljkovic och Anna Sise från Tunna blå linjen delar ut priset Årets TV-stjärna.

Och vinnaren är Edvin Ryding!

”Tack tack tack. Jag har jobbat med det här, eller hållit på med det här i 15 år nu. Det är en svår bransch på många sätt. Det är viktigt att komma ihåg att – it takes a village. Jag gissar att det här priset handlar om Young Royals, så Young Royals-gänget jag älskar er, mamma och pappa jag älskar er, min hund jag älskar dig. Jag har också sänkt tre glas vin ganska snabbt.. Tack!” säger Edvin.

Edvin Ryding tar emot priset Årets TV-stjärna.
Sissela Kyle är ute på en uppskattat roast av kändis-publiken.

22.57

Cirkus släcks ner och vi dras med i ett medley med fantastiska Petra Marklund. La La La (Never give it up), Cry for you, Mikrofonkåt och Händerna mot himlen är låtarna som varvar varandra och inte en enda person sitter ned. Vilken fest!

Petra Marklund
Petra Marklund

23.08 Robert Fux (som är Sveriges RuPaul då han snart syns i tv-rutorna som programledare för Dragrace Sverige) intar scen för att dela ut priset Årets Drag.

Robert Fux delar ut Årets Drag.

”Glitter är mod, och glitter är kamp och kampen är inte över på långa vägar. Sen vill jag säga att det viktigaste för en dragqueen är inte att vinna, utan det viktigaste för en dragqueen är att få smink-spons. Så nu ska vi se vem som har kammat hem flest vattenfasta mascaror. Och vinnaren är After Dark!”

Vinnare av Årets Drag är After Dark.

23.16

Tobias Karlsson från Let’s Dance delar ut priset Årets ställe med en dans. Och vinnaren är ett av nytillskotten i Stockholms gay-uteliv The Blue Oyster!

Tobias Karlsson dansar in för att presentera Årets Ställe.

Navid Kabiri som driver både Backdoor och The Blue Oyster lovar att de kommer att fortsätta att leverera vecka efter vecka.

The Blue Oyster

23.22

Dags för uppskattad dans-paus på Cirkus och Sanna Nielsen kommer ut på scen och bär en helt enorm tyll-kreation i Pridefärgerna. Om publiken gillar Sannas Mello-klassiker I’m in love? Ja det skulle man kunna säga.

Sanna Nielsen i galans kanske prajdigaste outfit?

Sanna byts av av Medina med deras ultimata klubblåt In i dimman.

Och vad avslutar ett äkta party-medley på QX-galan bättre än dam-disco? För att vara mer specifik – C’est la vie med Hanson, Carson & Malmqvist. Klassikern från Melodifestivalen 2004 är nu på scen och gala-gästerna älskar trion!

23.30

Tarek Taylor som charmade Sverige som trädet i Masked Singer förra året delar ut priset Årets låt. Och vinnaren är Molly Hammar med Ingen annan rör mig som du. 

23.39

USA:s Sverigeambassadör Erik Ramanathan och Storbritanniens Sverigeambassadör Judith Gough intar scen och pratar om vikten av hbtq-allierade och presenterar de nominerade för den prestigefyllda priset Årets Hetero.

Och vinnaren av Årets hetero 2023 är Hasret Bozarslan för sitt arbete med unga hbtqi-personer i Järvaområdet.

”Det här var det sjukaste, jag trodde verkligen inte jag skulle vinna. Det var en gammal ungdom till mig som skickade en länk med att jag var nominerad, jag förstod ingenting” säger Hasret och fortsätter:

”Och jag som kommer från förorten från en kurdisk familj, jag har fått höra hela mitt liv att det inte spelar någon roll vem du är, vem du älskar. Vi är lika mycket värda. Tack så jättemycket!” säger Årets Hetero Hasret Bozarslan.

23.47

Förra årets Årets Hetero-pristagare Benjamin Ingrosso skämtade i sitt tacktal 2022 att han nästa år kanske skulle komma tillbaka i 2023, för att ta emot Årets Hbtq. Så blev det inte. Istället delar han ut det till…

Årets Hbtq 2023 är Edvin Törnblom!!

Edvin kommer ut på scen för tredje gången för kvällen och konstaterar att han nu är lite full. Talet tillägnar han alla ”äldre” communitymedlemmar som banat väg för honom och alla andra nominerade till Årets hbtq.

”Johanna, tack för att du gjorde mig känd. Jag är forever grateful. Verkligen”

23.53 Nu lider galan mot sitt slut och draget pumpas upp ännu mer om möjligt. På scen just nu är legenden Leila K (!!!) Och wow vad hon är älskad! Och såklart håller sig refrängen enligt originalhitten med otroliga Jessica Folcker. Jublet på Cirkus är totalt öronbedövande!

Leila K

00.00 Sissela Kyle tackar för sin sista Gaygala och ”mönstrar av” men tillägger att hon lämnar kvar sitt hjärta här bland QX-communityt.

00.03

Omar Rudberg får avsluta kvällens roligaste kväll med Pointer Sisters I’m So Excited, Och visst blev det drag!

Omar Rudberg fick avsluta QX-galan 2023

Tack ni som följde med ikväll! På lördag sänds ett sammandrag av galan på TV4 klockan 21.30.