Robert Fux, du ska leda QX-galan 2024, hur känns det att få det uppdraget?
– Chockerande, överväldigande, skandalöst och urskvallrigt!

Du tar över efter gaygalans mamma Sissela Kyle, som tackade för sig förra året, kommentar?
– SHE WAS ROBBED! Jag älskar verkligen Sissela och är så lyckligt lottad att få ha haft henne som kollega på Stockholms Stadsteater under många år. Även de andra tidigare galatanterna ligger mig nära om hjärtat. Shima Niavarani och jag har till exempel sovit tillsammans bakom en soptunna och i mitt vardagsrum står Petra Medes gamla vitrinskåp som jag vårdar ömt. Det är många makalösa personer som hållt i galan, men nu blir det en dragqueen som får leda alltihop på egen hand för för första gången. Jag är ödmjukt tacksam, djupt berörd och ÄNTLIGEN!

Hur kommer du ta dig an den här uppgiften?
– Med stor glädje, vattenfast eyeliner och stora mängder österrikisk surkål. Det finns faktiskt inga bättre sätt att klara av livets stora utmaningar! Och jag har ett alldeles himmelskt team som gör det möjligt, förutom teamet från QX finns ju även evangelisten Micke Mårtensson som jag gjorde Dragrace med, psalmskrivaren Calle Norlén, min sminkängel Cleve Janobas och den salige skräddaren Reine Tapper.

Nervöst?
– Nej, det här är ju roligt att få göra även om det är ett stort ansvar. QX-galan är som queervärldens stora släktkalas där jag får vara värdinnan i huset. Jag kommer till Cirkus tidigt på morgonen och stryker dukarna och tänder ljusen jag stöpt. Sen kommer alla gästerna som måste välkomnas, farfar och barnbarnen ska hålla tal, ringdanser ska dansas och korven hållas varm. Det blir ett himla slit men det får gå, NÅN måste ju göra det.

Dragqueens har varit under attack den senaste tiden, och är fortfarande, både här hemma och utomlands, vad är dina tankar kring det?
– Ärligt talat, inget stinker så illa och unket som gammalt hat i ny förpackning. Ända sedan skinnskallarna marscherade genom i min barndomsstad Kalmar på 90-talet har HBTQ-världen varit en klassisk måltavla. Vi lever i en vidrig tid där utsatta grupper ställs mot varandra och kängorna har bytts mot riksdagskostym. Synlighet, skamlöshet och solidaritet är den enda lösningen! QX-galan är en av många sätt att vägra tystnad för sin egen och andras skull.

Du har ju varit på många QX-galor, vad betyder QX-galan för dig?
– På ytan är det ändlöst med glitter och glamour. Samt världens roligaste efterfest. Men alla som sett eller varit på galan vet när hjärtat hamnar i halsgropen, när tårarna börjar rinna okontrollerat. Så vill jag att galan ska vara. Ett sätt att hedra dem som inspirerar med sitt mod och sin plats här i världen. Fest och kamp och extra allt!

Några minnen från tidigare galor som sticker ut?
– Jag var ju på de alla första galorna för miljontals år sedan när dinosaurierna fortfarande hade magpiercing. Minns särskilt en tillställning när några björnkillar blev tokiga på att jag och några andra dragqueens använde en toalett som sminkloge. De brölade i högan sky utanför och lyckades till slut lirka upp dörren med en smörkniv från restaurangen men vi höll emot och eftersom vi var beväpnade med trubbiga kajalpennor och hysteriska falsettskrik fick de snällt backa och ställa sig i pissoarkön istället. En av mina allra största bedrifter hittills.

Vad ser du mest fram emot på QX-galan 2024?
– Stämningen i publiken. Pristagarna. Och Pia Lagergrens håruppsättning!

Du bär aldrig peruk, berätta om din huvudbonad på bilden.
– ”I all enkelhet” var mitt tema för bilden. Jag ville samla allt jag älskar med QX-galan i symbolform, så jag plockade isär några väggklockor i förgyllt trä som jag hittade på loppis och använde som inramning till ansiktet. Där finns också bubbelglasen i guld för festen, en gaffel för alla jordnötter som äts, enhörningen som är symbolen för hela regnbågscommunityt, en liten buss som representerar mingelträngseln i foajén, en guldmascara, hjulande karlar och en gyllene poppers. Kul i kubik!

Och allt är hemligt, precis som det brukar vara?
– Absolut, allt är hemligt. Om nån undrar vem som ska leda galan har jag ingen aning, men det blir spännande vem det än blir.

QX-galan hålls på Cirkus 5 februari, 2024