44 procent av KD-kandidaterna håller dörren öppen för kompromiss med SD

I RFSLs valundersökning som presenterades i samband med Stockholm Pride i år ställdes en extrafråga till de riksdagskandidater i valet som valt att svara på RFSLs frågor.

Extrafrågan löd: ”Anser du att ditt parti bör kunna kompromissa med Sverigedemokraterna i hbtqi-frågor på riksnivå?”

275 kandidater till riksdagsvalet svarade på frågan. 259 av dem svarade nej, 2 svarade ja och 14 uppgav att de inte tagit ställning.

De som svarade ja var moderaternas Elin Petersson, Blekinge och Caroline Högström, Västmanland.

De som inte tagit ställning var 8 kristdemokrater av de totalt 18 kristdemokrater som valde att delta i RFSLs valundersökning.

– Det är alarmerande att så stor andel kristdemokrater håller dörren öppen för att kompromissa med SD i hbtqi-frågor. Det visar att hbtqi-rättigheter kan vara hotade om SD och KD får bestämma, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely i ett pressmeddelande som släpptes under torsdagen 8 september.

Förutom de 8 kristdemokrater som inte tagit ställning var det 3 moderater, 1 socialdemokrat, 1 liberal och 1 miljöpartist som sa sig vara beredda att kompromissa med Sverigedemokraterna i hbtqi-frågor.

Sverigedemokraterna hamnade sist i RFSLs valundersökning där såväl hur man agerat under innevarande mandatperiod som hur man svarade på RFSLs frågor om hur man vill agera politiskt framåt räknades samman till poäng.

– Ansvaret vilar tungt på Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna att inte ge Sverigedemokraterna inflytande i frågor om mänskliga rättigheter. Det är hög tid att lova väljarna att dörren för kompromisser med SD är helt stängd, säger Trifa Shakely i pressmeddelandet.