På lördag 29 oktober planerar det högernationalistiska partiet Alternative für Deutchlands ungdomsavdelning Junge Alternative Berlin en demonstration mot bygget av ett center för HBTQI-personer.

Ungdomsorganisationen anser att centret ”normaliserar pedofili” eftersom en del av huset förutom äldreboende och social aktivitet även kommer ha ett daghem för, enligt Berliner Morgenpost, 93 barn.

Berliner Morgenpost skriver att det uppstått kampanjer mot centret på sociala medier efter att tidningen Bild den 1 oktober skrev om att en av personerna i  Schwulenberatung Berlins styrelse, som länge arbetar med stöd åt äldre och behövande och nu ligger bakom det nya multi-centret,  professorn i sociologi Rüdiger Lautmann, för 18 år sedan publicerade ”Studie Die Lust am Kind. Portrait des Pädophilen”. En studie som kritiserats för att försvara, eller inte tydligt tagit avstånd från, sexuella övergrepp på barn. Berlin-tidningen Taz skrev 2013 att Lautmann var medlem i organisationen ”Arbeitsgemeinschaft Humane Sexualität”, som beskrivs som en pro pedofil-grupp.

Från Schwulenberatung Berlin meddelades att Lautmann inte varit inblandad i planeringen för det nya centrets barnverksamhet, men mediarapporteringen gjorde att Lautmann lämnat sin plats i styrelsen.

Detta räcker dock inte för Junge Alternative Berlin att Lautmann lämnar engagemanget i  Schwulenberatung Berlin. Den högernationalistiska rörelsen menar att projektet måste stoppas för att ”skydda barnen” och dessutom för att förhindra ”indoktrinering” i genusteorier som de misstänker kommer vara en del av regnbågs-dagiset i centret.