Den republikanskt styrda staden Huntington Beach, i folkmun kallad Surf City, beslutade i veckan att inte längre hissa regnbågsflaggan under juni månad, LGBTQ Pride Month i USA.

Beslutet formulerades så att endast USAs flagga, delstatens Kaliforniens, stadens, regionens, de sex delarna av USAs militärs flaggor och POW/MIA flaggan som uppmärksammar soldater som tagits till fånga och försvunnit i tjänst, får hissas utanför stadshuset.

Beslutet var partiskiljande med siffrorna 4 för och 3 emot den nya flaggpolicyn. Beslutet mötte med både burop och glädjeyttringar från åhörarna, rapporterar NBC Los Angeles.

En tidigare borgmästare ”Connie” Boardman (demokrat) menade att en hissad regnbågsflagga var en enkel gest för att uppmärksamma stadens hbtq-invånare och besökande medan stadsfullmäktigeledamoten Pat Burns (republikanerna) menar att beslutet visar att ”vi är ett” och inte har med diskriminering att göra.

Huntington Beach beslutade 2021 att börja hissa regnbågsflaggan under juni då staden styrdes av en demokratisk majoritet.