Veckans amerikanska val handlade inte enbart om presidentposten. Såväl kongressval som val i delstaterna genomfördes samtidigt.
De nattsvarta rubrikerna i amerikansk gaymedia efter Donald Trumps seger, har lättats upp lite med beskedet om att Kate Brown blev vald till Guvernör i delstaten Oregon.
Hon satt redan på posten, efter att ha ersatt John Kitzhaber som för ca ett år sedan fick avgå efter en skandal. Så tisdagens valseger blir därmed första gångens om en öppen hbt-person väljs till en guvernörspost.
Kate Brown vann med 51% av rösterna. Hon är öppet bisexuella och har under sin korta tid på posten som ersättare varit med om att införa ett förbud mot så kallad ”gay conversion”-terapi utövad på minderåriga, dvs terapi för att ”omvandla” homosexuella till heterosexualitet. Oregon är en av fem amerikanska delstater, plus District of Columbia, som förbjuder den verksamheten för ungdomar. Hillary Clinton ställde sig bakom ett federalt förbund, något det republikanska partiet avvisat vid årets konvent.
Enligt den amerikanska lobby-gruppen Victory Fund, som arbetar för att fler öppna hbt-personer skall väljas in på olika politiska poster, blev totalt 87 av ”deras” kandidater valda i tisdags. Victory Fund hade ställt sig bakom totalt 135 olika kandidater. Lobby-gruppen ger sitt stöd endast till kandidater som anses ha en rimlig chans att vinna. Men ingen av de nya kandidaterna de stött på federal nivå tog sig till kongressen. Dock omvaldes de redan sittande öppna homo-bisexuella kongress-ledamöter: Mark Pocan (D-Wis.), Mark Takano (D-Calif.), David Cicilline (D-R.I.), Jared Polis (D-Colo.), Kyrsten Sinema (D-Ariz.) och Sean Patrick Maloney (D-N.Y.)