I måndags släppte LGBT-network ytterligare detaljer om jakten på homosexuella i Tjetjenien. Sammanlagt har de genom ett nödnummer lyckats evakuera 63 personer. Överlevare vittnar om allvarlig misshandel, elchocker och andra fruktansvärda metoder.

”De visade mig en film på en kille som de påstådde hade kontakt med terrorister. De tog ett ihåligt rör och taggtråd. De förde in röret i hans anus och trädde in taggtråden. Sen drog de ut röret och började att dra ut ståltråden långsamt. När jag såg videon insåg jag att de hade tagit med sig ett rör och taggtråd. Då gick jag med på att samarbeta med dem.”

Tatiana Vinnichenko är i Sverige för att delta i projektet Eastern Coalition for LGBT Equality som grundades av RFSL och deras samarbetspartners. Jag träffar henne på RFSL:s kontor för att prata om LGBT-Networks hårda arbete för att rädda de utsatta homosexuella i Tjetjenien.

Hur mår de som ni evakuerat?

– De flesta har svåra psykiska men. De är i ett komplicerat skick, i de flesta fallen behöver de psykologhjälp. Inte förens tre dagar efter de har kommit bort från Tjetjenien känner de sig lite säkrare och kan börja prata. Många offer tror fortfarande att vårt evakuerings arbete är ett skuggspel från regeringen, och att de kanske inte är i säkerhet. Att något dåligt väntar, säger hon.

Hur är situationen nu?

– Det största problemet just nu är att den ryska regeringen vägrar se problemet. De vägrar erkänna att det här händer och inget arbete pågår för att utreda detaljerna.

– Ett annat problem är att Tjetjenien har ändrat sin strategi. När de nu griper folk ljuger de och anklagar personerna för helt andra saker än homosexualitet. Till exempel för narkotikabrott eller terrorism. Det är falska anklagelser för att dölja vad som sker.

Vad kan man göra för att hjälpa?

– Det är svårt att säga vad enskilda kan göra. Men de som läser och vill hjälpa till kan sätta press på sitt hemland så att de tar emot i alla fall några av de evakuerade. Vi är oerhört tacksamma för hjälpen från Regnbågsfonden, tyvärr är det inte tillräckligt. Moskva är inte heller tryggt för dem. Det hade varit underbart om Sverige i alla fall kunde ta emot ett par stycken.

Har Sverige tagit emot någon av överlevarna?

– Nej.

Vilka länder har hittills öppnat upp för dem?

– Jag kan inte säga alla men de som inte bett om att behålla det hemligt är Kanada, Frankrike och Tyskland.

Har du hopp om att situationen kommer bli bättre för homosexuella i Tjetjenien?

– Det som händer i Tjetjenien är ett resultat av det som händer i hela Ryssland. Anti-homolagen och den statligt sponsrade homofobin. Regeringen och folken i Tjetjenien vet att under de rådande omständigheterna i Ryssland så är hbtq-personer andra klassens medborgare, och därför kommer de undan med att göra vad de vill mot dem.

Det är ett inspirerande arbete ni utför. Du måste vara helt slut?

– Ja jag är trött. Den här typen av arbete är svår att planera. Det händer hela tiden något nytt som måste hanteras.