På en kurs med grundläggande information om det svenska samhället som anordnades av Malmö stad inleddes en diskussion om homosexualitet. Bland eleverna i klassen fanns en homosexuell man.

Han upplevde att läraren uttryckte sig nervärderande och stigmatiserande när hen pratade om homosexuella, skriver P4 Malmöhus som var först med att berätta om händelsen.

Det ska ha blivit en upptrissad stämning i klassrummet som fick mannen att känna sig otrygg. Men i ett försök att stå upp för sig själv erbjöd han sig att berätta om homosexualitet i klassrummet framför sina klasskamrater och lärare.

Men då blev stämningen hotfull.

En i klassen ska ha sagt att ”alla homosexuella borde skickas till IS för att bli mördade”. Andra elever ska ha uttryckt andra mycket kränkande åsikter som skrämde mannen. Enligt en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) har läraren inte avbrutit påhoppen.

Vågar inte gå tillbaka till kursen

Hoten ska ha även ha fortsatt efter lektionens slut vilket har lett till att den homosexuella mannen inte längre vågar gå tillbaka till kursen.

P4 Malmöhus intervjuar Johan Ekblad från föreningen Malmö mot Diskriminering som har hjälpt till att upprätta DO-anmälan.

– Malmö stad borde ha gjort en ordentlig utredning. Nu har de gjort en utredning där de konstaterat att ord står mot ord, och det räcker inte.

– De måste göra en fullskalig utredning och ta reda på vad som har hänt. Sen måste man vidta åtgärder så att vår anmälare kan gå tillbaka till utbildningen utan att trakasseras, säger han.

Hör hela inslaget här!