Med start den 16 juli kommer Arvika konsthall öppna för ett två veckor långt performanceverk och utställning signerad Gio Black Peter. Den queera konstnären ifrågasätter normer, diskuterar queera kroppar, och hur dessa censureras.

Projektet är en del av det bidrag Arvika Konsthall fick från Kulturrådet för att skapa smittosäkra konst- och kulturupplevelser utomhus.

– Gio Black Peter kommer att förlägga flertalet performanceverk, målningar, teckningar och installationer både på vår innergård och inne på konsthallen under de två veckor han befinner sig i Arvika. Samtidigt kommer han bygga upp en kreativ mötesplats, där besökarna erbjuds att skapa tillsammans med Gio Black Peter, berättar Arvika konsthalls föreståndare Marcus Modh, som även startade Arvika Pride 2018 via Arvika konsthall.

– Arvika är en liten stad, och hos oss ska alla känna sig välkomna och sedda, och arbetet med Pride var ett steg för att kunna nå dit. Utställningar som denna med Gio Black Peter är fortsatt viktiga för att konsthallen ska kunna bli mer inkluderande, säger Marcus Modh.

Vad hoppas ni uppnå med Gios närvaro på Arvika Konsthall?
– Dels att kunna visa vår publik ett konstnärskap som de tidigare kanske inte upplevt, men också att visa den dubbelstandard som många hbtq-konstnärer stöter på i former av censurering inom konstvärlden, och som också många gånger leder till självcensurering hos konstnärerna för att inte riskera att bli utfrysta och tystade.

Gio Black Peters konst är provokativ, och vill skapa diskussioner om förtryck och våld, utanförskap och kärlek.

Hans konst har utställd och framförd i USA, Europa och Asien, men detta är första gången han visas i Sverige.
– Jag är nyfiken på att möta Arvika queer och höra deras berättelser. Jag hoppas de, och alla straighta som känner sig queer, kommer ut och känner samhörighet med detta queera event, berättar Gio Black Peter, och säger att han planerar att bjuda in publiken att delta i bland annat tecknande och fotograferande under sin tid på Arvika Konsthall

Utställningen No Peace Of Mind For A Piece Of Meat visas mellan 16 juli till 30 juli.